Lukáš Krpálek má zlato! Ve finále judistů porazil Ázerbajdžánce Gasimova

První zlatou medaili pro český tým získal v Riu judista Lukáš Krpálek. Ve finále kategorie do 100 kilogramů udolal svého úhlavního soka Elmara Gasimova z Ázerbajdžánu. Vítězství je zasloužené, český bojovník porazil na cestě za titulem i dva mistry světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Krpálek se svou zlatou medailí

Lukáš Krpálek se svou zlatou medailí | Zdroj: Reuters

Lukáš Krpálek je prvním českým olympijským vítězem v judu. Titul získal za položení Ázerbajdžánce Gasimova několik sekund před koncem. Československo získalo poslední judistickou medaili v roce 1980.

Lukáš Krpálek nastoupil na Gasimova zostra, jenže první techniku mu videorozhodčí neuznal a přiznaný jeden bod za juko odňal.

Ázerbajdžánec spoléhal na kontratechniky a příliš neútočil. Rozhodčí ho ale za pasivitu nenapomínal. Světová dvojak vypadala stále vyčerpaněji, komplikace ale měl i Čech, který 40 sekund před koncem inkasoval tvrdý, ale neúmyslný úder do obličeje.

Zlato pro Českou republiku přinesl čas 4:36 pětiminutového zápasu. Stále vyhecovanější Krpálek nasadil techniku o uči gari a přehodil Asimova na záda. Rozhodčí neváhal, zahlásil ippon a konec zápasu.

Velcí soupeři Gasimov a Krpálek najednou zapomněli na agresivitu, přímo na tatami se objali a pak už český olympijský vítěz běžel slavit.

Emoce zlatého Lukáše Krpálka | Foto: Reuters

Cesta do finále:

Cyrille Maret, soupeř Lukáše Krpálka v semifinále, dnes slaví 29. narozeniny. Dárek ale nedostal. Lukáš Krpálek proti němu nastoupil od začátku souboje, ale dlouho se nemohl prosadit proti pozorné obraně.

Až minutu a půl před koncem byl soupeř napomínán za pasivitu a toho český obr využil. Dostal se do držení na zemi a udržel Mareta požadovaných 20 sekund. Pak se mohl začít radovat z postupu do finále.

„Je toho už hodně za mnou, ale to nejdůležitější je přede mnou. Věřím, že jeden ze dvou zápasů, které mě čekají, vyhraju. Hrozně bych si tu medaili přál,“ vyhlížel Lukáš Krpálek vyvrcholení turnaje.

V úvodních zápasech těžil z pasivity soupeřů

Dlouhý boj o výhodný úchop mezi dvěma mistry světa trval celých 5 čtvrtfinálových minut. Aktuální mistr světa Rjúnosuke Haga se snažil o nožní techniky, ty si ale Lukáš Krpálek pozorně hlídal. Rozhodla aktivita obou soupeřů. Zatímco Japonec byl dvakrát trestán žlutou kartou za pasivní vedení souboje, Krpálka napomínali rozhodčí pouze jednou v závěru.

Právě tresty za pasivitu byly klíčové i v předchozím zápase. Ani Krpálek, ani Kazach Rakov nepředvedli jedinou bodovanou techniku, a tak poprvé rozhodovaly karty.

Lukáš Krpálek v souboji s Portugalcem Fonsecou | Foto: Reuters

Prvním soupeřem Lukáše Krpálka byl o hodinu dříve nepříjemný Portugalec Jorge Fonseca, který ve svém prvním zápase vyřadil afghánského soupeře za 9 sekund.

Oproti českému favoritovi je Portugalec o 20 centimetrů menší a vzrůst po dvou minutách využil a po první bodované technice šel do vedení 1:0. Následně začal bránit.

Lukáš Krpálek měl tři minuty na otočení zápasu. Snažil se o dobrý úchop, ale malý Portugalec mu z něj dlouho utíkal. Až minutu a půl začal sbírat žluté karty za pasivitu a očividně mu docházely síly.

22 sekund před koncem Čech využil svou fyzickou připravenost a povedenou technikou získal wazari – 10 bodů, kterými zápas otočil a zajistil si postup.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Judo:
Muži - do 100 kg:
1. Krpálek (ČR), 2. Gasimov (Ázerb.), 3. Maret (Fr.) a Haga (Jap.), 5. Frey (Něm.) a Blošenko (Ukr.), 7. Darviš (Egypt) a Gvinijašvili (Gruz.).

Ženy - do 78 kg:
1. Harrisonová (USA), 2. Tcheumeová (Fr.), 3. Aguiarová (Braz.) a Velenšeková (Slovin.), 5. Malzahnová (Něm.) a Castillová (Kuba), 7. Joová (Maď.) a Powellová (Brit.).

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme