Matka se jí vzdala kvůli drogám. Gymnastka Bilesová to v Riu dotáhla ke čtyřem zlatým medailím

Věra Čáslavská má další následovnici. Američanka Simone Bilesová vyhrála na olympijských hrách v Riu i prostná, a zařadila se tak do vybrané společnosti gymnastek, které na jedné olympiádě získaly čtyři zlaté medaile.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká gymnastka Simone Bilesová

Americká gymnastka Simone Bilesová | Zdroj: Reuters

Stačilo, aby se Simone Bilesová ukázala na velkoplošné obrazovce, a fanoušci jásali. Přitom první roky svého života prožila bez potlesku a radosti.

Její matka byla závislá na drogách i alkoholu, vzdala se jí a malá Simone putovala do pěstounské péče, dokud ji neadoptoval její děda, který ji se svou ženou přivedl ke gymnastice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Její máma brala drogy a holdovala alkoholu. Američanka Simone Bilesová je jednou z největších hvězd olympijských her v Riu

Teď je z maličké Američanky desetinásobná mistryně světa a pětinásobná olympijská medailistka, která dává jasné poselství, že i nepříznivý osud se dá přeprat.

„Jo, jasně. Můžete dokázat cokoliv, na co myslíte,“ říká.

Třeba to byla i čtyři olympijská zlata na jedněch Hrách, což je počin, který předtím zvládla jen Věra Čáslavská, Sovětka Latyninová, Maďarka Keletiová a Rumunka Szaboová.

„Myslím, že jsem nevstoupila do historie jen já, ale celý náš americký tým, který ušel za posledních pár let pořádnou cestu. Je to bláznivé. Získat na svých prvních Hrách pět medailí a z toho čtyři zlaté mi přijde neslýchané. Nemůžu na sebe být víc hrdá, je to výjimečné.“

A ještě výjimečnější by bylo mít rovnou pět olympijských titulů, to totiž nedokázal nikdo, jenže na kladině z toho byl v Riu pro devatenáctiletou gymnastku „jen“ bronz. A jestli přijde další pokus v Tokiu?

Plánů má prý Simone Bilesová hodně, ale o překonání Věry Čáslavské a dalších legend zatím neuvažuje.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme