Místo Zabelinské Sáblíková v Riu nepojede. Ruska uspěla s odvoláním u arbitráže

Možnost, že by Martina Sáblíková startovala v cyklistické časovce na olympijských hrách v Riu de Janeiru místo Rusky Olgy Zabelinské, zřejmě padla. Dvojnásobná bronzová medailistka z Londýna Zabelinská, která byla z olympiády vyloučena kvůli dopingové minulosti, podle agentury R-Sport uspěla s odvoláním k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková při dnešním závodě s hromadným startem

Martina Sáblíková při dnešním závodě s hromadným startem | Foto: Jan Brychta

"Olga dostala číslo a odjela se akreditovat do olympijské vesnice," citoval R-Sport generálního sekretáře Ruské cyklistické federace Jurije Kučerjavého.

CAS podle něj umožnil start v Riu také vítězi etapy na letošní Tour de France Ilnuru Zakarinovi a Sergeji Šilovovi, kteří toho však nejspíš nevyužijí.

Šestatřicetiletá Zabelinská získala před čtyřmi lety v Londýně bronz v časovce i závodu s hromadným startem. Za sebou má osmnáctiměsíční trest za předloňský pozitivní test na zakázaný stimulant oktopamin.

Uvolněné místo po Zabelinské chtěl získat pro Sáblíkovou právník Jan Šťovíček, který se snaží české šampionce zajistit účast v Riu.

Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení žila v domnění, že si na loňském mistrovství světa olympijský start zajistila. Cyklistický svaz ale podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií. Sáblíková je nyní v Riu a dnes by se tam měla obrátit na Mezinárodní sportovní arbitráž.

U CAS naopak neuspěli dráhaři Dmitrij Sokolov, Dmitrij Strachov a Kiril Svěšnikov, kteří byli jmenováni ve zprávě antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v Rusku a cyklistická federace UCI jim účast na olympijských hrách zakázala. Místo ruské čtveřice budou ve stíhacím závodu družstev startovat Italové.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme