Moderní pětibojař Svoboda olympijské zlato neobhájil a je devátý. Kuf po nezdařeném parkúru poslední

Moderní pětibojař David Svoboda neobhájil zlatou medaili z Londýna a obsadil devátou příčku. Na bronz ztratil šestnáct sekund. Druhý český reprezentant Jan Kuf nebodoval v parkúru a skončil poslední. Vítězem se stal Rus Alexander Lesun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní pětibojař David Svoboda skončil na olympiádě v Riu osmý

Moderní pětibojař David Svoboda skončil na olympiádě v Riu osmý | Zdroj: Reuters

Ve čtvrtek vyhrál Svoboda v šermu jednadvacet z pětatřiceti soubojů a obsadil sedmou příčku. Během sezony se potýkal se zraněním kolene, což ho limitovalo v přípravě a nemohl tolik závodit. „Neměl jsem oproti jiným tolik našermováno. Ke konci už mi trochu docházely síly,“ říkal obhájce zlata.

V bazénu byl sice mezi pomalejšími s časem 2:05:59, ale velkou ztrátu neměl. Jan Kuf, který byl také ve druhé rozplavbě, měl velmi podobný čas 2:05:84. Brit James Cooke zaplaval v olympijském rekordu 1:55:60.

V bonusovém šermu, který je novinkou na programu, prohrál Svoboda s Britem Choongem. Kuf porazil Demetera z Maďarska, ale dále nestačil na Belauda z Francie. Nejlepší pětibojaři si připsali jen tři bonusové body za tři výhry.

Svoboda dokončil parkúr, který doprovázel déšť, na klisně Ariadne s osmnácti trestnými sekundami, čtrnáct za překážky a čtyři za překročení časového limitu. Na vedoucího Alexandra Lesuna z Ruska ztrácel před závěrečnou disciplínou devětatřicet sekund. Na bronzovou medaili dvacet.

Jan Kuf usedl do sedla klisny Rima TW, která byla ve včerejším závodě žen náhradnicí. Její majitelka doporučovala, aby jezdec nepoužíval bič ani ostruhy, což sice český reprezentant udělal, ale přesto z koně dvakrát spadl.

Pětadvacetiletý aktuální mistr Evropy ze Sofie byl v parkúru eliminován a přišel tak o možnost lepšího umístění. První pád byl na kamenné zdi a poté na první části dvojskoku. Zdravotně je Kuf v pořádku.

Pád Jana Kufa v parkúru | Foto: Reuters

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme