Moderní pětibojař Svoboda se po zranění vyhýbal ostrým tréninkům. Rio bude první test, říká

Tvářím Olympijského roku Radiožurnálu se zatím na Hrách v Riu de Janeiru daří sbírat medaile. Získali je judista Lukáš Krpálek, rychlostní kanoista Josef Dostál a také tenistka Lucie Šafářová. V závěrečném týdnu by na ně mohli navázat i někteří další sportovci. Třeba olympijský šampion z Londýna, moderní pětibojař David Svoboda. V Riu už se ale prý necítí jako před čtyřmi lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Svoboda

David Svoboda | Foto: Herbert Slavík

„Jak se to zpívá v té písničce? Včera mi bylo málo, dneska je mi moc…,“ brouká si David Svoboda. To moc je teď jednatřicet, což není pro moderního pětibojaře žádný věk.

Naopak – zkušenosti jsou v tomto sportu ohromnou výhodou. Jenže to platí, jen pokud je závodník zcela zdravý, a to on dlouho nebyl. Takže když reprezentanti na Dukle zkoušeli běhat po modelu brazilské trati se všemi zatáčkami a hupy, zlatý medailista z Londýna radši klusal opatrně po rovince.

Přehrát

00:00 / 00:00

Modernímu pětibojaři Davidu Svobodovi prý v regeneraci pomůže i den volna

„Asi v posledních čtrnácti dnech jsem si mohl dovolit ostřejší tréninky, ale taky jsem to v zatáčkách radši moc nepokoušel. Teď to bude takový první test,“ vysvětluje Svoboda.

Zase to prý ale není tak, že by se v přípravě šetřil, aby vůbec mohl v Riu závodit. Až na běžeckou část trénoval normálně.

„Spíš jsem se vyhýbal zbytečným rizikům. Kdybych si před týdnem s nohou na tréninku v nějaké zatáčce hnul a pak tady kulhal, říkal bych si: Hergot! Proč jsem to dělal? Vždyť to za to nestálo, teď už bych to v tréninku stejně nedohnal,“ tvrdí moderní pětibojař.

Pomůže mu den volna

Svoboda tuší, že pokud má bojovat o přední příčky, nemůže v běhu spoléhat na velké výsledky. Na druhou stranu vítá den volna po fyzicky náročném šermování, což je jedna z novinek oproti předchozím olympijským hrám v Londýně.

„Jak už jsem teď jeden z těch starších, uvítám den volna. Mé pojetí šermu je dost energeticky náročné, nohy jsou trochu odvařené a plavecký výkon i další disciplíny jsou tím trochu ovlivněné,“ domnívá se Svoboda.

Ten si od toho slibuje, že bude moci v šermu bojovat od začátku do konce a pak bude mít čas na odpočinek a doplnění energie.

Na Hrách bude šermovat ještě jednou – v sobotu v takzvaném bonusovém závodě. To je další z olympijských novinek, která má moderní pětiboj ještě víc přiblížit fanouškům, ale rozhodovat o konečném pořadí by tato atrakce neměla.

„Je to spíš pro diváky. Nevím, jestli z toho ale mají nějakou radost. Já to považuji za zbytečnost,“ myslí si Svoboda, kterého čeká už třetí olympijský start.

Jaroslav Plašil, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme