Na úvod atletických soutěží se světovým rekordem blýskla vytrvalkyně Ayanaová

V rámci sedmého dne olympijských her v Riu se konečně rozběhly atletické soutěže. Z českých sportovců se na atletickém stadionu jako první objevily sedmibojařky Eliška Klučinová a Kateřina Cachová. Rozdaly se i první medaile – závod na 10 kilometrů ovládla v novém světovém rekordu Almaz Ayanová z Etiopie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Almaz Ayanaová dnes zaběhla nový světový rekord v závodě na 10 km

Almaz Ayanaová dnes zaběhla nový světový rekord v závodě na 10 km | Zdroj: Reuters

Kateřina Cachová vstoupila do olympijského sedmiboje sedmým místem v běhu na 100 metrů překážek, který zvládla v čase 13,19.

Její kolegyně Eliška Klučinová zaznamenala výkon 14,07, jenž jí stačil na průběžnou 23. příčku.

Ve druhé disciplíně se více dařilo Klučinové, která si ve výšce připsala 978 bodů za 180 centimetrů. Cachová skončila o jednu postupnou výšku níže - na 177 centimetrech.

Naprosto mimořádný výkon předvedla v závodě na 10 kilometrů žen Almaz Ayanaová, která závod nejenže s velkým náskokem ovládla, ale k olympijskému zlatu navíc přidala i nový světový rekord. Ten má nyní hodnotu 29:17,45, což je vylepšení o více než 14 sekund oproti dosavadnímu maximu Čínanky Wang Tün-sia z roku 1993.

Pod 30 minut se vešla hned čtveřice nejlepších - kromě vítězky to zvládly i stříbrná Keňanka Cheruiyotová, bronzová Etiopanka Tiruneš Dibabaová a čtvrtá Keňanka Nawowunaová.

V další vytrvalecké disciplíně, chůzi mužů na 20 kilometrů, dominovali Číňané, kteří obsadili první dvě příčky. Z olympijského triumfu se radoval Wang Čen před krajanem Cchaj ce-linem. Bronz získal Bird-Smith z Austrálie.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme