Náš člověk nestřílel, popřel ruský konzulát v Brazílii odpovědnost za smrt lupiče

Pozdvižení v diplomatických kruzích způsobil čtvrteční incident, při němž muž původně identifikovaný brazilskými médii jako ruský vicekonzul zastřelil lupiče, který jeho vůz přepadl na motocyklu. Ruský konzulát popřel, že by se události účastnil jakýkoli jeho zaměstnanec. Podle médií byl nakonec patrně střelcem šedesátiletý brazilský advokát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozdíl mezi bohatými a chudými v Riu de Janeiru

Rozdíl mezi bohatými a chudými v Riu de Janeiru | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

To, že přepadené auto řídil zástupce ruského konzula, řekl brazilským bulvárním médiím, nejmenovaný policejní zdroj. Brazilský web Folha uvedl, že muž, který se za ruského diplomata vydával, zřejmě použil falešné doklady.

Muž podle policie zareagoval na loupežné přepadení svého luxusního vozu BMW, který jel ve čtvrtek dopoledne po jedné z ulic poblíž centra Ria de Janeira.

První zprávy uváděly, že lupiče zastřelil ruský vicekonzul v Brazílii. Informaci brazilských médií potvrdil i zdroj agentury AFP. Ruský konzulát však následně v prohlášení informaci dementoval. „Zaměstnanci diplomatického zastoupení nejsou ozbrojeni... A jsou ruskými občany, s ruskými jmény, což není tento případ," uvedl konzulát s odkazem na brazilskou národnost zmíněného muže.

Den před zahájením olympijských her se k vozu, v němž byla i mužova manželka a syn, přiblížily dva motocykly, lupiči rozbili okénko a chtěli peníze. Muž znalý japonského bojového umění džiu-džitsu se začal s lupiči prát, načež vytáhl zbraň a jednoho zastřelil.

V celém státě zaregistrovali od ledna do června historický rekord v počtu přepadení, přes 97 tisíc, průměrně 534 za den. Pokud má útočník zbraň, oběti se brání jen velmi zřídka.

Policie ve státě Riu de Janeriu zadržela za první pololetí 4700 zbraní, z toho 146 samopalů.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme