Nejrychlejší fanoušek Liverpoolu. Van Niekerk před světovým rekordem koukal na fotbal

Finále olympijské čtyřstovky běžel v nevýhodné osmé dráze a dlouho neměl přehled o svých soupeřích. Ti se mu až do cíle dívali na záda. Jihoafričan Wayde van Niekerk udržel nasazené tempo a po doběhu přijímal gratulace k překonání světového rekordu. Namotivovalo ho i vítězství oblíbených fotbalistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světový rekordman Wayde van Niekerk

Světový rekordman Wayde van Niekerk | Zdroj: Reuters

„Mám světový rekord a Liverpool porazil Arsenal. Takže se opravdu mám čím chlubit,“ smál se 24letý Wayde van Niekerk po doběhu olympijského finále na 400 metrů. Časem 43,03 překonal 17 let starý nejlepší čas Michaela Johnsona.

Ještě než se sám definitivně zapsal do sportovní historie, sledoval přes oceán zápas svých liverpoolských oblíbenců. „Před závodem jsem koukal na fotbal. Bylo to opravdu těsné a byl jsem nadšený, že jsme vyhráli, protože můj bratr fandí Arsenalu,“ vyprávěl.

Jihoafričan Van Niekerk překonal světový rekord na čtvrtce

Číst článek

Pak už se vydal na trať olympijského stadionu. Běžel v nevýhodné osmé dráze, ze které běžec nemá přehled o ostatních soupeřích, a tak nasadil ostré tempo. Zdálo se, že úvod přepálil a Kirani James z Grenady a Američan LaShawn Merritt ho v cílové rovince předběhnou.

Jenže Jihoafričan vydržel a cílová fotobuňka ho zachytila v nejrychlejším čase historie. Výkonem 43,03 překonal o půl vteřiny nejen svůj dosavadní nejlepší výkon, ale i nejbližší olympijské soupeře.

17 let starý rekord Michaela Johnsona pokořil o 15 setin. Sesazený světový rekordman v komentáři pro BBC nazval Jihoafričanův běh „masakrem“, na svém twitterovém účtu mu pak poblahopřál. „Dobrá práce a zasloužený čas. Stejně jako na dvoustovce je rekord v dobrých rukou, znám ten pocit.“

Pro BBC pak označil van Niekerka jako nástupce Usaina Bolta. „Je tak mladý, co ještě může dokázat? Může běžet pod 43 sekund? Bolt brzy odejde a tohle by mohla být další hvězda.“

Usain Bolt ale ještě neskončil a o několik minut později zkompletoval zlatý hattrick na stovce. I on se ale připojil k řadám gratulantů, když za Jihoafričanem vyběhl schody do zóny pro rozhovory na olympijském stadionu.

Ve 24 letech je Wayde van Niekerk mistrem světa, olympijským vítězem a světovým rekordmanem. Zároveň jako první atlet v historii překonal „magické časy“ na třech sprinterských tratích. Zaběhl stovku pod 10, dvoustovku pod 20 a čtyřstovku pod 44 sekund.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme