Nepřípustný dvojí postih. Arbitráž uznala odvolání ruských veslařů a plavkyně Jefimovové

Ruská výprava na olympiádě v Riu de Janeiru bude kvůli dopingu o zhruba třetinu menší. Den před slavnostním zahájením oznámil předseda Ruského olympijského výboru Alexander Žukov, že na hry přijede na 270 ruských sportovců, původně jich mělo dorazit skoro 400. Přesný počet bude ale znám pravděpodobně až večer. Podle posledních informací totiž arbitráž uznala odvolání ruských veslařů a plavkyně a o dalších sportovcích se ještě rozhoduje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prořídlá ruská olympijská výprava odletěla do brazilského Ria de Janeira

Prořídlá ruská olympijská výprava odletěla do brazilského Ria de Janeira

Mezinárodní sportovní arbitráž CAS uznala odvolání ruských veslařů Anastasje Karabelščikovové, Ivana Podšivalova a čtyřnásobné mistryně světa v plavání Julije Jefimovové, kteří nesměli startovat na olympijských hrách v Riu kvůli dřívějšímu dopingovému trestu. Podle CAS jde o nepřípustný dvojí postih, případy se nyní vrátí k příslušným mezinárodním federacím.

MOV po zprávě světové antidopingové agentury WADA o několikaletém systematickém a státem podporovaném dopingu v Rusku zvažoval plošný trest pro všechny ruské sportovce. Nakonec k plošnému trestu nesáhl, ale ruské výpravě nařídil, že do Brazílie nesmí nominovat žádného sportovce, který v minulosti dostal trest za doping.

Verdikt CAS nyní otvírá možnost startu v Riu i pro další ruské reprezentanty. Pokud se odvolají, arbitráž o jejich případu rozhodne do 24 hodin. „Rozhoduje se ještě o třech cyklistech, jednom veslaři a ještě jedné sportovkyni. Každopádně je to ještě pět lidí,“ říká Libor Dvořák, komentátor ČRo.

Může se to týkat třeba atletky Julije Stěpanovové, která pomohla celý dopingový skandál v ruském sportu rozkrýt. Federace IAAF jí start povolila, MOV se ale právě kvůli její dopingové minulosti postavil proti.

Předseda ruského olympijského výboru Alexandr Žukov včera řekl, že ve většině olympijských disciplín bude Rusko zastoupeno v původní plné sestavě. Kvůli dopingovým skandálům se ale olympiády nezúčastní drtivá většina ruských atletů.

„Ruskému týmu budou chybět také vzpěrači. To jsou dva druhy sportu, kde Rusové už od sovětských dob dosahovali vždy vynikajících výsledků. Takže to bude pro Rusko samozřejmě citelná ztráta,“ dodává komentátor Čro.

Při dnešním zahájení na Maracaná ponese ruskou vlajku volejbalista Sergej Teťuchin. Prezident Vladimir Putin se podle mluvčího Kremlu slavnostního zahájení nezúčastní.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme