Noc v Riu: Osmá zlatá pro fenoména Bolta, bronz Špotákové i smůla Hejnové

Třináctý den soutěží na olympijských hrách v Riu de Janeiru přinesl české výpravě osmou medailovou radost. Barbora Špotáková se stala nejúspěšnější olympijskou oštěpařkou historie, když ji náskok dvou centimetrů zajistil bronz. Naopak těsně unikla medaile Zuzaně Hejnové. Zato Usain Bolt znovu deklasoval soupeře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková byla nadšená i z bronzové medaile

Barbora Špotáková byla nadšená i z bronzové medaile | Zdroj: Reuters

Český fanoušek si na vrcholy třináctého dne her musel počkat až do brzkých ranních hodin. Pak se během pěti minut rozhodlo o výsledcích dvou českých favoritek.

Barbora Špotáková předvedla svůj nejdelší hod oštěpem v páté sérii olympijského finále. Své náčiní poslala do vzálenosti 64 metrů a 80 centimetrů a o dva centimetry se dostala před Polku Andrejczykovou na třetí místo.

V závěru však musela čekat. Hned dvě silné soupeřky ji mohly o třetí olympijskou medaili připravit, to se ale i díky pomoci plyšového maskota Pídy nepovedlo a Špotáková mohla nadšeně slavit bronz.

Jen o malou chvilinku později se na start čtyřstovky s překážkami postavila Zuzana Hejnová a i ona útočila na medaili. Ještě při překonávání posledního plůtku byla třetí, pak jí ale došly síly a skončila s nepopulární „bramborou“ o dvě desetiny za Američankou Ashley Spencerovou.

Osmý triumf pro Bolta

Na závěr atletického programu si Usain Bolt doběhl pro své osmé olympijské zlato. Ve finále dvoustovky za sebou nechal všechny své soupeře včetně druhého Kanaďana De Grasseho a třetího Francouze Lemaitra.

Fenomenální Jamajčan se díky čau 19,78 dostal do dvou třetin svého třetího zlatého hattricku, dokončit ho může ve štafetě na čtyřikrát sto metrů.

Usain Bolt právě získal svou osmou olympijskou medaili | Foto: Reuters

Pozici jasného favorita potvrdil ve druhém dni desetiboje Američan Ashton Eaton, když celkovým součtem 8893 bodů vyrovnal rekord Romana Šebrleho z Atén 2004. O 159 bodů méně měl druhý Francouz Kevin Mayer, třetí skončil Kanaďan Damian Warner.

Čech Adam Sebastian Helcelet si v Riu vylepšil osobní maximum na 8291 bodů, především díky výbornému výkonu v hodu oštěpem. Na lepší než 12. místo to ale nestačilo.

Smůlu měl mílař Jakub Holuša, který do semifinále běhu na 1500 metrů nastupoval z pozice nejrychlejšího muže rozběhů, jenže tentokrát mu nevyšel závěr. Ve finiši se nechal vystrčit až do třetí dráhy 9. místo na postup mezi nejlepší stačit nemohl.

Američtí plavci přepadením maskovali potyčku u pumpy. Policie je viní z vandalismu

Číst článek

Historicky první olympijskou medaili slaví Jordánsko a rovnou je zlatá. Zasloužil se o ni taekwondista Ahmad Abughauš, který porazil ve finále kategorie do 68 kg Rusa Alexeje Denisenka.

Norky neobhájí vítězství na olympijském turnaji házenkářek. V semifinálovém duelu v Riu de Janeiru senzačně podlehly Ruskám 37:38 v prodloužení a budou hrát o bronz s Nizozemkami. Rusky vyzvou ve finále Francii.

Brazílie se na olympiádě v Riu napodruhé dočkala zlaté medaile v plážovém volejbalu. Po neúspěchu ženských párů zdolali Alison a Bruno Schmidt ve finále Italy Nicolaie a Lupa 2:0.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme