Noc v Riu: Phelps se rozloučil 23. zlatem. Američané jich mají už tisíc

Na závěr plaveckého programu na olympijských hrách v Riu upevnil své postavení nejúspěšnějšího olympionika všech dob Američan Michael Phelps svou třiadvacátou zlatou medailí. Finále ženského sprintu opět vyhrála Jamajčanka, ale tentokrát ne Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, ale Elaine Thompsonová. Do finále tyčkařů prošli dva Češi, nedařilo se naopak Maslákovi na čtyřstovce. Semifinále tenisového mixu nezvládli Radek Štěpánek s Lucií Hradeckou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Phelps.

Michael Phelps. | Zdroj: Reuters

Už před čtyřmi lety z Londýna odjížděl Michael Phelps jako olympijský rekordman. Konec kariéry si ale rozmyslel a vrátil se do Ria, kde získal dalších šest cenných kovů. Jednu stříbrnou medaili a pět zlatých.

Zřejmě tím opravdu posledním olympijským vítězstvím byl triumf americké plavecké polohové štafety. Michael Phelps měl na starosti třetí motýlkářský úsek a pomohl vybudovat náskok před druhými Brity a třetími Australany.

Už před Hrami se americký plavecký fenomén vyjádřil, že v Riu bude plavat své poslední závody. Jeho celková bilance z pěti olympijských her je 23 zlatých, tři stříbrné a dvě bronzové medaile.

Své kolegy napodobily v ženské polohové štafetě Kathleen Bakerová, Lilly Kingová, Dana Vollmerová a Simone Manuelová a i ony se zapsaly do historie. Získaly totiž tisící olympijské zlato pro USA.

Naopak historicky první zlatou medaili slaví Portoriko díky tenistce Mónice Puigové. 34. hráčka světového žebříčku a přemožitelka Petry Kvitové ze semifinále zakončila svou cestu vítězstvím nad Němkou Angelique Kerberovou.

Na vedlejším kurtu mezitím Lucie Hradecká s Radkem Štěpánkem prohráli své semifinále mixu a čeká je zápas o třetí místo. Bronzovou medaili získají buď oni, nebo indický pár Mirzaová, Boppana.

Na atletickém oválu nezískala třetí zlatou medaili v řadě jamajská sprinterka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. Předběhla ji mladší kolegyně z tréninkové skupiny Elaine Thompsonová i Američanka Bowieová.

Londýnské zlato naopak obhájil vytrvalec Mo Farah, který si 25 kol hlídal nástupy Etiopanů i Keňanů a nakonec rozhodl v cílové rovince.

Do finále se dostali oba čeští tyčkaři. Jan Kudlička ani Michal Balner sice nepřekonali limit 575 centimetrů, na ten ale v kvalifikaci ani nedošlo a česká dvojice je mezi postupující dvanáctkou. Na čtyřstovce naopak navzdory nejlepšímu výkonu sezony neuspěl Pavel Maslák.

Sedmibojařkám vládla teprve 21letá Belgičanka Nafissatou Thiamová, která porazila obhájkyni z Londýna Jessicu Ennisovou Hillovou. Češky skončily až ve třetí desítce konečného pořadí. 22. Eliška Klučinová o 119 bodů porazila Kateřinu Cachovou.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme