OBRAZEM: Deset českých medailí z olympijského Ria de Janeira

Český olympijský tým na olympijských hrách v Riu vybojoval celkem deset medailí. To je sice pouze o jednu méně, než tomu bylo v případě rekordních her v Atlantě a Londýně, ale na druhou stranu teprve podruhé v historii samostatného státu získali čeští reprezentanti pouze jedno zlato.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijští medailisté Jiří Prskavec, Ondřej Synek a Lukáš Krpálek s generálem Josefem Bečvářem

Olympijští medailisté Jiří Prskavec, Ondřej Synek a Lukáš Krpálek s generálem Josefem Bečvářem | Foto: Martin Svozílek

Medaile číslo 1: Bronz Jiřího Prskavce
Stejně jako před čtyřmi lety v Londýně, i v Riu první medaili pro Českou republiku vybojoval vodní slalomář. Tentokrát to však nebyl Vavřinec Hradilek, nýbrž kajakář Jiří Prskavec. Olympijský debutant přitom sahal i po zlatu, o něj ho ale připravil trestný šťouch.

Jiří Prskavec | Foto: Reuters

Medaile číslo 2: Zlato Lukáše Krpálka
Judista Lukáš Krpálek prolomil prokletí českých vlajkonošů, když se mu podařilo ovládnout olympijský turnaj v kategorii do 100 kilogramů. 25letý rodák z Jihlavy vybojoval pro svůj národ první zlato v judu v historii.

Lukáš Krpálek a jeho rozhodující technika | Foto: Reuters

Medaile číslo 3: Bronz Ondřeje Synka
Ani na třetí pokus se veslař Ondřej Synek nedočkal vytouženého zlata ve skifu. Po dvou stříbrech z olympiád v Pekingu a v Londýně získal v Riu bronzovou medaili.

Ondřej Synek a jeho třetí olympijská medaile | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Medaile číslo 4: Bronz Petry Kvitové
Tenistka Petra Kvitová neprožívá nejlepší sezonu v kariéře. Ani to ji však nezabránilo v tom, aby nezískala vysněnou olympijskou medaili. V utkání o bronz si poradila s Američankou Keysovou.

Češka Petra Kvitová během tenisového zápasu proti Rusce Ekaterině Makarovové.jpg | Foto: Reuters

Medaile číslo 5: Bronz Lucie Šafářové a Barbory Strýcové
Česko v ženském tenisovém deblu obhajovalo stříbro, takže se atak na medaili čekal i v Riu. Rozhodně se to však nepředpokládalo od páru Lucie Šafářová, Barbora Strýcová, který se dal dohromady jen pár dní před hrami. Na cestě za bronzem si tohle duo poradilo jak se sestrami Williamsovými, tak s duem Hradecká, Hlaváčková.

Barbora Strýcová a Lucie Šafářová spolu vůbec neměly hrát. A vezou bronz | Foto: Reuters

Medaile číslo 6: Bronz Lucie Hradecké a Radka Štěpánka
Ani tato medaile se před začátkem olympijského turnaje nečekala. Hradecká se Štěpánkem do poslední chvíle nevěděli, jestli se dostanou do pavouka mixu. To se nakonec podařilo, takže český pár mohl vybojovat bronz.

Radek Štěpánek a Lucie Hradecká | Foto: Reuters

Medaile číslo 7: Stříbro Josefa Dostála
Kanoista Josef Dostál splnil roli favorita na medaili a v závodě na kilometr si dojel pro stříbro. Na vítězného Španěla Walze mu přitom chyběl jen kousíček.

Kajakář Josef Dostál | Foto: Reuters

Medaile číslo 8: Bronz Barbory Špotákové
Dvojnásobná olympijská šampionka Barbora Špotáková zachránila čest české atletiky, když v pátém pokusu hodila oštěp do vzdálenosti necelých 65 metrů, díky čemuž si zajistila bronz.

Barbora Špotáková byla nadšená i z bronzové medaile | Foto: Reuters

Medaile číslo 9: Bronz čtyřkajaku
Český čtyřkajak v Riu obhajoval třetí místo z Londýna. Posádku ve složení Josef Dostál, Daniel Havel, Jan Štěrba a Lukáš Trefil nakonec nepřibrzdily ani žaludeční problémy druhého jmenovaného. Češi si dopádlovali pro bronz, od stříbrných Slováků je přitom dělily jen centimetry.

Český čtyřkajak převzal olympijské medaile | Foto: František Kuna

Medaile číslo 10: Stříbro Jaroslava Kulhavého
Ani biker Jaroslav Kulhavý nebyl před svým závodem úplně fit. Zdravotní potíže ale přemohl, takže mohl k londýnskému zlato přidat i stříbro z Ria.

Český biker Jaroslav Kulhavý slaví zisk stříbrné olympijské medaile..jpeg | Foto: ČTK

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme