OBRAZEM: Tanec, 207 výprav a de Lima s ohněm. V Riu začaly olympijské hry

V Riu de Janeiru byly zahájeny 31. letní olympijské hry. Karneval na stadionu Maracaná přivítal všech 207 výprav, včetně té uprchlické. Čechy přivedl na stadion judista Lukáš Krpálek, který pak sledoval, jak bývalý maratonec Vanderlei Cordeiro de Lima zapaluje olympijský oheň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká výprava v čele s vlajkonošem Lukášem Krpálkem

Česká výprava v čele s vlajkonošem Lukášem Krpálkem | Zdroj: Reuters

Režisér celého ceremoniálu Fernando Meirelles představil světu dávnou historii Ria i Brazílie. Od příchodů různých kultur po překotný vývoj města i celé země. Se svým týmem ale upozornil i na celosvětové problémy. Každý sportovec od pořadatelů obdržel sazeničku, ze které vznikne v Riu nový les.

Na show se podílely tři stovky artistů, dvě stovky profesionálních tanečníků i nejlepších 12 škol samby z proslulého festivalu. Rytmus dodávalo 504 perkusistů a pět tisícovek dobrovolníků.

S desetitisíci fanoušků na stadionu si mohly zážitek vychutnat více než 3 miliardy dalších diváků po celém světě. Tolik lidí podle organizátorů sledovalo televizní přenosy.

Znázornění příchodu černošských otroků do Brazílie během slavnostních ceremoniálu | Foto: Reuters

Ohňostroj a symbol míru | Foto: Reuters

Necelou hodinu po zahájení začaly na plochu stadionu vcházet jednotlivé výpravy. Jako první šli tradičně Řekové. Dále se nastupovalo podle abecedy v portugalštině, Čeští fanoušci tak čekali až na 186. skupinu v pořadí.

V čele vstoupil na plochu vlajkonoš Lukáš Krpálek, následovaly ho přibližně čtyři desítky sportovců a další členové výpravy. Všichni v pruhovaném černobílém saku. Chyběli například veslaři, kteří do programu Her vstoupí jako jedni z prvních.

Český olympijský tým před zahájením Her | Foto: Český olympijský výbor

Saka stejná, klobouky různé. Česká výprava zaujala módním doplňkem | Foto: Reuters

Největší aplaus přišel v závěru. Jako 206. nastoupila výprava uprchlíků. Mezi nimi byla i Yusra Mardini, syrská plavkyně známá také z dokumentu ČRo. Defilé pak uzavřeli domácí Brazilci.

„Hodnoty v olympijském světě jsou silnější než všechny síly, které se nás snaží rozdělit,“ prohlásil ve svém projevu adresovaném i k uprchlíkům předseda MOV Thomas Bach. Hry pak oficiálně zahájil nepříliš oblíbený zastupující prezident Brazílie Michel Temer.

Olympijský oheň nakonec nezahájil Pelé, který se omluvil ze zdravotních důvodů. Na stadion ho přinesl bývalý tenista Gustavo Kuerten a přes basketbalistku Hortenzii Marcariovou se dostal až do rukou Vanderleie Cordeira de Limy. Definitivně tak hry zahájil muž, který před 12 lety po napadení přímo na trati přišel o zlato z maratonu.

Bývalý maratonec Vanderlei Cordeiro de Lima zapaluje olympijský oheň | Foto: Reuters

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme