Oloupené americké plavce zadrželi na letišti. Policie je podezírá z křivého svědectví

Brazilská policie zabránila dvěma americkým plavcům odletět z Ria de Janeira. Gunnar Bentz a Jack Conger se museli vrátit z odletové haly a federální agenti jim zabavili pasy. Důvodem je jejich výpověď o údajném přepadení. Vyšetřovatelé plavce podezřívají, že si loupež vymysleli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký plavec Ryan Lochte

Americký plavec Ryan Lochte | Zdroj: Reuters

Mluvčí Amerického olympijského výboru potvrdil, že z letadla byli vyvedeni Jack Conger a Gunnar Bentz.

Kde se aktuálně pohybuje další z údajně okradených plavců, James Feigen, není jasné. Jeden policejní zdroj agentuře Reuters řekl, že byl také zadržen na letišti. Jiný zdroj ale uvedl, že Feigen sice měl rezervaci na stejný let a policisté ho chtěli zadržet, ale nenašli ho.

Jediný, kdo se vrátil do Spojených států, je tak Ryan Lochte. Z Brazílie stihl odletět ještě před rozhodnutím soudu, že kvůli vyšetřování nesmí opustit zemi. Návrat dvanáctinásobného olympijského medailisty agentuře AP potvrdil jeho otec. Reportéři AP, kteří sledují plavcův dům v Severní Karolíně, ale zatím samotného Lochteho nespatřili.

Američtí plavci byli přepadeni v Riu. Dali mi zbraň ke spánku, říká Lochte

Číst článek

Olympijští plavci Spojených států Ryan Lochte, Gunnar Bentz, Jack Conger a Jimmy Feigen byli v sobotu v noci údajně přepadeni ozbrojenými gangstery.

Třiadvacetiletý Lochte slavil společně se svými kolegy konec plaveckých soutěží v Riu. „Jeli jsme taxíkem, když nás zastavili muži s policejním odznakem. Nebylo tam žádné světlo, nic neřekli a ukázali pouze odznak,“ popsal americký reprezentant pro NBC.

„Vytáhli zbraně a vyzvali ostatní plavce, aby si lehli k zemi. Já jsem odmítl, protože jsem věděl, že jsme neudělali nic špatného, tak proč bych si měl lehat na zem. Poté ke mně přišel jeden z útočníků se zbraní a přiložil mi ji ke spánku. Vzal nám peníze a mou peněženku,“ dodal.

Brazilská policie ale zatím podle agentury AP nemá dostatek důkazů, že by se loupež skutečně odehrála. Plavci podle ní nebyli schopni během policejních výslechů popsat klíčové detaily.

Vyšetřovatelé ale jejich verzi zpochybňují a podezřívají plavce, že si loupež vymysleli. Žádají proto například o povolení k prohlídce jejich pokojů v olympijské vesnici a k prohledání Feigenova telefonu. Americký olympijský výbor se svých reprezentantů už zastal.

ČTK, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme