Olympijský stadion v Riu je bez ohně, názvů ale měl už několik

Riodejaneirský Olympijský stadion, kde se právě soutěží v atletice, má zvláštní osud. Netradičně na něm nebyl ceremoniál a nehoří na něm olympijský oheň. Stojí teprve od roku 2007 - a za těch pár let už museli předělávat střechu, protože hrozilo její zřícení. A vůbec lehké to není ani s jeho jménem. Už jich totiž vystřídal několik a vůbec to není třeba kvůli sponzorům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský stadion v Rio de Janeiru (ilustrační foto)

Olympijský stadion v Rio de Janeiru (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Dnes je to Olympijský stadion. Místní mu říkají Engenhão, stejně jako by třeba Letenský stadion byl Leteňák. Radnice, která je vlastníkem stadionu, ho zase pojmenovala po João Havelangovi, brazilskému sportovnímu funkcionáři, který byl čtvrt století šéfem FIFA a byl také v Mezinárodním olympijském výboru.

Místní ovšem zmiňují i jméno Niltona Santose, což byl známý hráč fotbalového Botafoga. „Změnilo to Botafogu, chtěli to pojmenovat po svém slavném zesnulém hráči,“ říká jeden z dotázaných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský stadion v Rio de Janeiru několikrát měnil jméno. O důvody se zajímal jihoamrický zpravodaj ČRo David Koubek

Tihle muži nevědí, že o změnu názvu žádal někdo ještě před Botafogem. Byl to Thomas Bach, současný šéf Mezinárodního olympijského výboru, který bojuje za čistotu sportu. Bachovi se nelíbilo, že je stadion pojmenovaný právě po Havelangovi.

Je to totiž kontroverzní osoba, zapletená do spousty skandálů. V Brazílii ho znají jako sportovce, byli na něj hrdí, když šéfoval FIFA a byl členem olympijského výboru. Ale o jeho problémech a podezření z obří korupce se ví taky.

Jeden z mužů říká, že tehdy problémy FIFA s korupcí a manipulacemi začaly. Takže se nediví, že Thomas Bach nechtěl o takovém jménu ani slyšet. Ve svém prohlášení ho ani nepoužil.

Nakonec je ale díky tlaku Thomase Bacha a Botafoga aréna zbavena jména pošpiněného korupcí. V noci ale bylo ve hře ještě páté jméno. Asi pro všechny to byl po zásluze také Stadion Usaina Bolta.

Usain Bolt zkompletoval zlatý olympijský hattrick na trati 100 metrů | Foto: ČTK

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme