Olympijský tým uprchlíků získal za inspiraci cenu 'sportovního Oscara'

Olympijský tým uprchlíků získal cenu Laureus, považovanou za sportovního Oscara. Jeho deset členů si ji vysloužilo za to, jakou inspirací se stali pro lidi s podobným osudem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lausanne. Sportovní arbitrážní soud v Lausanne odmítl odvolání Ruského olympijského výboru ve věci nepřipuštění ruské paralympijské výpravy na letošní hry

Lausanne. Sportovní arbitrážní soud v Lausanne odmítl odvolání Ruského olympijského výboru ve věci nepřipuštění ruské paralympijské výpravy na letošní hry | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, FreeMO

"Tato cena patří 65 milionům lidí, kteří se kvůli násilí a nepokojům nemohou vrátit do svých domovů," řekla na tiskové konferenci v Monaku bývalá keňská běžkyně Tegla Loroupeová, která byla v Riu vedoucí uprchlického týmu.

Šest mužů a čtyři ženy soutěžili v atletice, plavání a judu. Pět uprchlíků bylo z Jižního Súdánu, po dvou ze Sýrie a Demokratické republiky Kongo a jeden z Etiopie. "Každý z nich se dokázal vzepřít osudu a stal se inspirací pro ostatní. Jejich cesty na startovní čáru byly někdy až nepředstavitelné," dodala Loroupeová.

Při zahajovacím ceremoniálu nastupovala výprava uprchlíků pod olympijskou vlajkou jako předposlední před reprezentací domácí Brazílie. Publikum ji přivítalo bouřlivým potleskem a s vřelým přijetím se všichni členové týmu setkávali i na sportovištích.

Další ceny Laureus se budou v Monaku udělovat v úterý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme