Ostěpařka Špotáková má bronz za necelých 65 metrů. Medaili jistil maskot Pída

Barbora Špotáková sice nedokonala svůj zlatý hattrick, i tak ale neodjede z Ria s prázdnou. Hodem dlouhým 64 metrů a 80 centimetrů si zajistila bronzovou medaili. Zlato bere nejmladší závodnice ve startovním poli - Chorvatka Sara Kolaková, druhá skončila Jihoafričanka Sunette Viljoenová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková a plyšák Pída

Barbora Špotáková a plyšák Pída | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

„Povedlo se mi sebrat síly, zmobilizovat techniku a jeden hod tam prostě naprat. Dokonce jsem i křičela, což absolutně nedělám. Bylo to nejvíc, co jsem mohla dneska předvést. Metrově to není žádný zázrak, ale bronz je úžasný,“ řekla Českému rozhlasu Barbora Špotáková.

Česká obhájkyně zlata zahájila soutěž oštěpařek průměrným pokusem, který se zabodl pouze 16 centimetrů za 60metrovou hranici.

Po první sérii byla až devátá, jenže další pokus už vyšel podstatně lépe. Hodem dlouhým 63 metrů a 73 centimetrů se na chvíli posunula na třetí místo. Přestože ji za průběžné stupně vítězů odsunula Běloruska Chaladovičová, postup do užšího finále ohrožen nebyl.

Nepovedený třetí pokus si obhájkyně olympijského zlata ani nenechala měřit a ani čtvrtým hodem se nezlepšila. Výkon 61,25 dal šanci soupeřkám. Mladá Chorvatka Sara Kolaková zlepšila národní rekord a šla do vedení hodem za 68 metrů.

Před Češku se dostala i Číňanka Chuej-chuej Lyu a překvapení kvalifikace – Polka Andrejczyková.

Zuzana Hejnová přišla o medaili v cílové rovince, skončila čtvrtá

Číst článek

Jenže pátým hodem se Barbora Špotáková opět velmi výrazně přihlásila do boje o medaile. S mohutným řevem zahodila oštěp do vzdálenosti 64,80. Andrejczykovou přehodila o 2 centimetry a vrátila se na třetí místo.

Poslední pokus si měřit nenechala a musela čekat na závěrečné hody dvou konkurentek. V tu chvíli pomohl plyšový talisman. „Pída tam byl a pak jsem si ho vzala do ruky, když mě holky mohly teoreticky přehodit. Věděla jsem, že když mám Pídu v ruce, tak mě nepřehodí,“ vyprávěla nejúspěšnější oštěpařka všech dob.

Australanka Mitchellová ji nepřehodila a nepovedlo se to ani Bělorusce Chaladovičové. Barbora Špotáková tak získala svou třetí olympijskou medaili, tentokrát bronzovou.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme