Phelps přidal do sbírky jubilejní dvacáté a poté i jednadvacáté olympijské zlato

Nejúspěšnější plavec všech dob Američan Michael Phelps nejprve zaokrouhlil počet zlatých medailí z olympijských her na dvacet a následně získal i jednadvacátý nejcennější kov. Jubilejní placku vybojoval v závodě na 200 metrů motýlek a zhruba o sedmdesát minut později už se radoval z jednadvacátého zlata po štafetovém závodě na 4 x 200 metrů volným způsobem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Phelps neskrýval svou radost

Michael Phelps neskrýval svou radost | Zdroj: Reuters

Spojené státy v Riu nadále vévodí olympijským bazénům. Michael Phelps pomohl Američanům k šesté a následně i sedmé zlaté plavecké medaili z letošních her.

Ta první pro něj byla jubilejním dvacátým triumfem na olympijských hrách v kariéře. Jednatřicetiletý Američan nejprve vyhrál závod na 200 metrů motýlek. Časem 1:53,46 porazil Japonce Masata Sakaje, který byl o čtyři setiny sekundy pomalejší a skončil druhý. Třetí doplaval Tamás Kenderesi, který získal pátou medaili pro Maďarsko.

O přibližně sedmdesát minut později se vrhl Phelps do bazénu znovu a ve finiši byl opět jako první. Štafetu na 4 x 200 metrů volným způsobem odstartoval v amerických barvách Conor Dwyer, po němž plavali Townley Haas a Ryan Lochte a zlatý závod dokončoval právě Phelps.

Na druhém místě doplavala s třísekundovým mankem štafeta Velké Británie ve složení Stephen Milne, Duncan Scott, Daniel Wallace a James Guy. Třetí skončili Japonci Koisuke Hagin, Naito Ehara, Juki Kobori a Takeši Macuda.

Phelps, který po hrách v Londýně ukončil kariéru, ale k plavání se zase vrátil, je nejúspěšnějším olympijským sportovcem všech dob. Vedle dvaceti zlatých medailí má ve sbírce dvě stříbrné a dvě bronzové placky. Po letošní olympijské účasti v Riu, která je jeho pátou v kariéře, už ale definitivně skončí.

Zazářily i Američanka Ledecká a Maďarka Hosszú

Kromě Phelpse se dařilo i jeho krajance Katie Ledecké, která si k němu před deseti lety šla pro podpis. Američanka s českými kořeny si v ženském závodě na 200 metrů volným způsobem vyplavala druhé zlato. Stříbrná medaile patří Švédce Sarah Sjöströmové, bronz pak Australance Emmě McKeonové.

Ledecká se stala teprve třetí plavkyní v historii, která na jedněch olympijských hrách ovládla závod na 200 i 400 metrů volným způsobem. V minulosti se to podařilo pouze Američance Debbie Meyerové v roce 1968 v Mexico City a Australance Shane Gouldové v roce 1972 v Mnichově.

Ze čtvrtého zlata v rámci čtyř dní se raduje maďarská plavkyně Katinka Hosszú, která olympijským rekordem 2:06,58 vyhrála polohový závod na 200 metrů. V sobotu kralovala v polohovém závodě na 400 metrů a v pondělí na 100 metrech znak.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme