Recept na úspěch? Hlavně se dobře vyspat, shodují se rychlostní kanoisté Dostál s Fuksou

Dvacet let čeká česká rychlostní kanoistika na individuální olympijskou medaili a v úterý by mohla získat hned dvě zásluhou dvou debutantů. Kanoista Martin Fuksa pojede finále na kilometru stejně jako singl kajakář Josef Dostál, který už má medaili z Londýna se čtyřkajakem. Teď na ní chce navázat sám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanoista Martin Fuksa a kajakář Josef Dostál

Kanoista Martin Fuksa a kajakář Josef Dostál | Zdroj: ČTK

„Vím, že na to mám, ale budu se muset hodně soustředit, dobře se vyspat a nechat tam všechno, co ve mně je,“ ví Dostál.

To už ukázal ve své první jízdě, kdy všechny české fanoušky dlouho napínal. Nakonec ale po mocném finiši vyhrál. V semifinále si pak mohl vyhlídnout soupeře pro finálový závod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro oba české rychlostní kanoisty je před úterním finále důležitý odpočinek, jak v Riu prozradili redaktorovi Radiožurnálu Františku Kunovi

„Ohromně mě překvapil Rus. Doufám, že mi to promine, ale nevím, jak se jmenuje. Dlouhodobě na žádné úrovni nic moc nejezdí, takže jsem zvědavý, co předvede,“ zamýšlí se český kajakář.

Ten neznámý Rus je Roman Anoškin, který Dostálovi hodně ujel, ale i tak z toho byl postup do finále poměrně v klidu, byť z posledního postupového místa. To Fuksa ukázal svojí sílu, semifinále vyhrál. Kouká se ale stále jen a jen před sebe a na svojí dráhu.

„Domácího jsem viděl v rozjížďce, ale celou dobu jsem se na nikoho nesoustředil, ani nevím, jaké jsme jeli časy. Jenom vím, že Séba (Sebastian Brendel – pozn. red.) vyhrál a že Moldavan byl první ve třetí rozjížďce, takže jsou ve finále. Snažím se tady soustředit fakt jenom na sebe a myslím si, že to je dobrý,“ tvrdí Fuksa.

Brendel je asi největším kandidátem na zlatou medaili. Třiadvacetiletý rodák z Nymburka má za sebou ale tak kvalitní přípravu, že ho může porazit, a v pár zbývajících hodinách před životním závodem ví, co má udělat.

„Teď už se mi honí hlavou jenom to, abych správně zregeneroval, odpočinul si, dobře se vyspal, dobře se najedl a ukázal, co ve mně je,“ hecuje se Fuksa.

Kanoistům věří i Martin Doktor

Přehrát

00:00 / 00:00

Asi to budu prožívat víc, protože tomu sportu rozumím líp než ostatním, vypráví šéf české výpravy Martin Doktor

Na finále, do něhož vstoupí Fuksa ve 14 hodin středoevropského letního času a Dostál o hodinu později, se těší také šéf české výpravy Martin Doktor.

„Asi to budu prožívat víc, protože tomu sportu rozumím líp než ostatním. Jinak prožívám každý boj našeho sportovce stejně intenzivně, protože vím, jak těžké je se dostat na olympijské hry,“ říká Doktor.

Na Hrách v Riu má na starosti celou českou družinu, která přicestovala se 106 sportovci. „Nás tady není jak Američanů, nemáme tak velký tým, který by se o všechno mohl starat. Pracujeme v pár lidech, kterým musím strašně poděkovat, protože tady jedou naplno. Málo spí, mají hrozně práce, ale pak to nahradí jeden sportovec, který poděkuje, že to tu bylo skvělé,“ spokojeně dodává Doktor.

František Kuna, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme