Rio si půjčilo olympijské kruhy z Londýna. Symbol Her umístilo do parku na severu města

Barevné olympijské kruhy jsou vidět na všech sportovištích v Riu de Janeiru. Fanoušci Her ale tento symbol najdou i mimo významná sportoviště. V parku Madureira v severní části města stojí navíc jedny speciální. Obří kruhy dorazily do Ria jako dar z Londýna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio si půjčilo olympijské kruhy z Londýna. Umístilo je do parku na severu města

Rio si půjčilo olympijské kruhy z Londýna. Umístilo je do parku na severu města | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Na plácku pod menším kopečkem a vyhlídkou se zábradlím se scházejí hloučky lidí. Někteří otužilci se brodí v bazénku, který má i malý vodopád a vodu tekoucí dolů po schodech. Hlavní atrakcí jsou ale kruhy, které jsou tak velké, že se s nimi dá těžko udělat selfie.

Jedna z rodin už zjistila, že bude lepší vyfotit se klasicky. Takže jeden pořizuje snímek a dva pózují. Fotky se povedly, ukazují každý na svém mobilu.

Lucas Azevedo věří, že olympiáda nakonec dobře dopadne a mladý Heitor dodává, že mít Hry doma, je něco neopakovatelného. Rodina má lístek na fotbal a na judo. Jako olympijský sport jim prý chybí karate, protože ho všichni provozují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rio si půjčilo olympijské kruhy z Londýna. Umístilo je do parku na severu města. Na místě natáčel jihoamerický zpravodaj David Koubek

Další návštěvníci parku se budou dívat jen z domu. „I kdybych neměl práci, tak budu u televize," říká Marcos Menezes.

Co si myslí o kritice, že se na Hry vynakládaly peníze, které se mohly použít na zdravotnictví a školství?

Maminka Margarete říká, že Rio získá z olympijských her hodně. Návštěvníci si třeba sami udělají obrázek o městě, jiný než je ten, který mluví o násilí a problémech. Rio se podle ní zkrátka dobře předvede.

V severní části města vědí o násilí své, je tady daleko častější než v jiných zónách, kde většinou bývají turisté. Tahle čtvrť je ale také kolébkou tradičních karnevalových škol samby, takže místní mohli spojit tyto dva svátky spojit dohromady.

Každé pondělí je park zavřený pro údržbu. A že má své výsledky | Foto: David Koubek

Park Madureira nabízí vyžití i pro náctileté, kteří nechtějí nikde chodit na procházky | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme