Ruská tyčkařka Isinbajevová oznámila konec kariéry

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová ukončila kariéru. Dvojnásobná olympijská šampionka a světová rekordmanka to oznámila při dnešní tiskové konferenci v dějišti olympijských her Riu de Janeiru, kde kvůli dopingovému skandálu v Rusku nesměla startovat. Čtyřiatřicetiletá Isinbajevová byla ve čtvrtek v Riu zvolena do komise sportovců. Isinbajevová vyhrála OH v Aténách a Pekingu, před čtyřmi lety byla bronzová. Je také trojnásobnou mistryní světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruska Jelena Isinbajevová oznámila konec kariéry

Ruska Jelena Isinbajevová oznámila konec kariéry | Zdroj: ČTK

Podle reportéra Českého rozhlasu Jana Suchana si nebyla ruská atletka svým rozhodnutím jistá. Nejprve prý říkala, že ji stále můžeme považovat za aktivní sportovkyni, a poté zase odpovídala, že s olympijskými hrami v Tokiu moc nepočítá.

Až když byl poněkolikáté vznešen dotaz na konec kariéry, tak prý řekla, že až odejde z tiskové konference, tak může být dnešek považován za konec.

„Jsem velmi šťastná, že jsem si splnila své sny. Vyhrála jsem všechny dostupné medaile, všechny dostupné tituly, vyhrála jsem důvěru a lásku všech fanoušků na světě,“ řekla. Zvažuje, zda přijme nabídku stát se šéfkou ruské atletické federace.

A vypadá to, že se skutečně na funkcionářskou dráhu vydá. Po návratu z Ria ji prý čeká jednání. Poodhalila své první plány, které se týkají boje s dopingem. Dodala, že zpráva Světové antidopingové agentury je plná dojmů, nikoli faktických informací.

Plošný zákaz startů je prý špatný krok, který se nesmí nikdy opakovat, ať už jde o jakoukoliv zemi, nebo náboženství. Zvolení do komise sportovců chápe jako podporu ostatních sportovců, že s ní o v tomto souhlasí.

Isinbajevová se také vyjádřila pro to, aby po prvním dopingovém nálezu následoval doživotní trest pro sportovce. Každý by si tak prý doping rozmyslel a věděl by už v době, kdy dopuje, co ho může postihnout.

Trojnásobná nejlepší atletka světa, která nikdy neměla pozitivní dopingový test, patřila k nejhlasitějším kritikům zákazu startu ruských atletů v Riu, který vynesla mezinárodní federace IAAF. Také dnes se o tom zmínila. „Odpustím jim a Bůh bude jejich soudce,“ poznamenala.

Isinbajevová plánovala loučení už po mistrovství světa na domácí půdě v Moskvě, které se uskutečnilo v roce 2013. Po narození dcery Evy v červnu 2014 se ale vrátila k tréninku a na letošním ruském šampionátu skočila 490 centimetrů. Po účasti na OH v Riu de Janeiru však toužila marně.

ČTK, Jan Suchan, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme