Rusové se upínají ke sportovní arbitráži, záviset na ní bude i start Sáblíkové

Mezinárodní olympijský výbor měl ještě vpředvečer zahájení 31. Letních olympijských her jasno - ruští sportovci, kteří v minulosti dopovali, v Riu závodit nebudou. Jenže samotní Rusové boj stále nevzdávají a začínají se obracet na Sportovní arbitrážní soud. Na jeho rozhodnutí čeká i Martina Sáblíková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Rychlobruslařka Martina Sáblíková | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Toto není nic jiného, než rozhodnutí založené na dodržování práva, na snaze o spravedlnost, pokud si někdo myslí, že zde byly nějaké politické tlaky, pak ignoruje prostá fakta,“ komentoval předseda MOV Thomas Bach čtvrteční rozhodnutí speciálně zřízené komise, která se rozhodla pustit z dopingovým skandálem sužované ruské výpravy do soutěží 271 sportovců.

Přehrát

00:00 / 00:00

K tribunálu CAS upínají svě naděje Rusové i Martina Sáblíková

Jenže jednotlivé případy se nyní dostávají ke speciálnímu panelu Sportovního arbitrážního soudu a ten už tak například rozhodl o tom, že po odpykaných dopingových trestech nemůže za stejnou chybu nikdo trestat dvakrát.

O medaile by tak měla bojovat jak plavecká hříšnice Julie Jefimovová, tak veslaři Karabelščikovová s Podšivalovem.

„Jako MOV respektujeme každé rozhodnutí Sportovního arbitrážního soudu a budeme se jím řídit. Někdy jsme za to rádi, jindy neradi, vždy ale platí, že jde o nejvyšší právní instanci ve sportu a nikdo nemůže pochybovat o našem respektu k jejím rozhodnutím,“ ubezpečuje Thomas Bach o loajálním postoji.

CAS už v roce 2011 označil za protiprávní tzv. „Ósacké pravidlo" MOV, které zakazovalo start sportovcům, kteří už si odpykali dopingový trest.

Nepřípustný dvojí postih. Arbitráž uznala odvolání ruských veslařů a plavkyně Jefimovové

Číst článek

Podle Rusů by se tak nyní mohlo na start olympijských klání vrátit hned několik dalších sportovců, včetně cyklistky Zabelinské, po jejímž vyloučení z časovky se mluvilo vážně o tom, že by toto volné místo mohla dostat Češka Martina Sáblíková.

„Vím, kdo by měl startovat, ale teď nesleduju soupeřky. Hlavou se mi honí úplně jiné věci,“ ubezpečuje Martina Sáblíková o tom, že se snaží zachovat chladnou hlavu a nechat věci hlavně na právníkovi Janu Šťovíčkovi.

Právník chce v sobotu podat žalobu právě ke zvláštnímu panelu Sportovního arbitrážního soudu, který by v Riu následně o osudu Sáblíkové rozhodl do 24 hodin. Jinou otázkou pak je, zda v tomto směru nyní nejvyšší sportovní instance bude i k trojnásobné olympijské vítězce v rychlobruslení tak vstřícná jako v případě ruských dopingových hříšníků.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme