Šerm si zaslouží pozornost, říká Alexander Choupenitch. Sám kvůli slávě nesportuje

Šermíř Alexander Choupenitch je jedním z hrdinů projektu Radiožurnálu Olympijský rok. A jak se přípravil na Rio de Janeiro, se ukáže dnes. Zájem o českého fleretistu a jeho sport v posledních měsících výrazně stoupl, obrovskou vlnou zájmu by to ale rozhodně nenazýval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexander Choupenitch

Alexander Choupenitch | Foto: Herbert Slavík

„Obrovská vlna zájmu je o Justina Biebera nebo Cristiana Ronalda. Ale v porovnání s tím, co předtím o šermu bylo, je zájem větší. Jsem za to rád hlavně kvůli tomu sportu. Šerm je krásný a zaslouží si, aby byl vidět,“ říká Alexander Choupenitch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli slávě Alexander Choupenicht nesportuje, šerm si ale podle něj zaslouží větší pozornost

Český reprezentant běloruského původu ví, že jeho sport patří k těm menším, a proto dělá všechno proto, aby se o něm veřejnost dozvěděla co nejvíce. Jeho hlavní motivací to ale není, stejně jako není motivací být slavný sportovec.

„Není to jen o tom, že vyhraju olympiádu a budu dělat rozhovory. Těch důvodů je daleko víc,“ přemýšlí.

Kordista Jiří Beran a fleretista Alexander Choupenitch jsou prvními českými šermíři na olympijských hrách po 20 letech. Ten mladší, který do programu v Riu vstoupí dnes odpoledne po patnácté hodině, se moc nestresuje.

A u toho zůstane. Olympijský turnaj bude brát jako všechny ostatní – bude se snažit. „Když jindy letím na závody, je to v klidu a nikdo nic neřeší. Někdo možná zavolá na mobil, jak to dopadlo. Tady je víc pozornosti a šrumce, ale závody budou stejná rutina.“

„Člověk se rozcvičí a bude dělat to, co vždycky. Myslím, že by bylo špatně, kdybych tomu v daný okamžik přikládal jinou hodnotu,“ dodává český fleretista Alexander Choupenitch.

Štěpán Pokorný, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme