Skifař Ondřej Synek si olympijskou vesnici chválí. Výhrady mám snad jen k bezpečnosti, říká

Čím víc se blíží začátek olympijských her, tím víc se plní olympijská vesnice v Riu de Janeiru. Fanoušci se tam nedostanou, místo je to určené výhradně reprezentantům a jejich týmům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veslař Ondřej Synek v Riu. V pozadí za ním jeho soupeř Novozélanďan Mahé Drysdale

Veslař Ondřej Synek v Riu. V pozadí za ním jeho soupeř Novozélanďan Mahé Drysdale | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

Hned po vstupu do areálu na vás v uvozovkách zaútočí všudypřítomné brazilské rytmy. Olympijská vesnice vypadá jako menší moderní sídliště, ve kterém nechybí pošta, rychlé občerstvení nebo třeba skatepark, na který se po závodech těší vodní slalomář Jiří Prskavec, který přijíždí na skateboardu.

„Už jsem tam nakoukl a trochu jsem se svezl. Ale opravdu jen maličko, aby se mi nic nestalo. Po závodě to tam půjdu prubnout,“ směje se Prskavec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Synek i kajakář Jiří Prskavec si pochvalují olympijskou vesnici

Co věžák, to spousta vlajek. Ty napovídají, která výprava je ubytovaná v daných patrech. České barvy najdete vlastně až na konci areálu. Není to tak, že by menší státy byly nějak zasunuté. Je to tak schválně na přání Českého olympijského výboru - a proč? Pár metrů je to do jídelny a pár na autobusové nádraží, ze kterého sportovci odjíždí na tréninky.

„Musím poděkovat vedení. Zvládli to úžasně, máme ten nejlepší barák ze všech na strategickém místě před jídelnou a 50 metrů na transporty do města. Ani skoro nepotřebuju skate,“ dodává jeden z adeptů na medaili vodní slalomář Jiří Prskavec, který je na olympiádě poprvé.

Další naděje české výpravy, skifař Ondřej Synek už je zkušený olympionik, vesnice se mu líbí, atmosféru si užívá, ale pár nedostatků se najde a jeden velký vidí pokaždé, když přijíždí z tréninku.

„Vesnice je hezká, nemám, co bych tomu vytknul. Snad jen pár připomínek k bezpečnosti. Přijde mi to jako na dětském táboře. V celém světě jsou bezpečnostní hrozby a tady hlídají na akreditacích studenti,“ říká Ondřej Synek, který si našel zálibu v jednom z obchodů, kde zkouší virtuální brýle, kterého přenesou do lunaparku na atrakce.

Další virtuální zábavou je po celém světě chytání pokemónů, jenže v Riu de Janeiru jaksi chybí.

Štěpán Pokorný, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme