Skifař Synek ovládl rozjížďku, z druhého místa postoupila i Topinková Knapková

Úřadující mistr světa ve skifu Ondřej Synek ovládl úvodní rozjížďku na Lagoa Rodrigo de Freitas a bez problémů postoupil do úterního čtvrtfinále olympijské regaty. Svého kolegu následovala olympijská vítězka z Londýna Miroslava Topinková Knapková, která dojela v rozjížďce druhá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skifař Ondřej Synek (vzadu) ovládl úvodní rozjížďku

Skifař Ondřej Synek (vzadu) ovládl úvodní rozjížďku | Foto: Český olympijský výbor

Synek potvrdil v páté rozjížďce na dvoukilometrové trati roli favorita, jelikož měl už na prvním mezičase odstup v délce lodi a potom už šetřil síly. Druhý dojel Australan Rhys Grant s odstupem téměř sedmi sekund.

„To se nedalo, ty vlny byly snad dvakrát tak horší než v Brandenburgu,“ připomněl Synek květnové mistrovství Evropy, kde byly podobné podmínky s větrem a vysokým vlnami.

Závod komplikovaly povětrnostní podmínky a velké vlny, takže veslařky měly trochu problém ukočírovat své lodě. Obhájkyně zlata z Londýna Topinková Knapková jela zpočátku na třetím a čtvrtém místě, ale postupně se probojovala na druhé místo a dojela za Rakušankou Magdalenou Lobnigovou.

„Nemělo vůbec smysl se hnát dopředu, chtěla jsem hlavně dojet do cíle. Měla jsem při rozjíždění strach, abych se nepřevrátila, a pak jsem měla úplně plnou loď. Vzhledem k podmínkám asi můžu být ráda, jak to dopadlo," uvedla Topinková Knapková.

V dalších mužských rozjížďkách neměli problém hlavní Synkovi soupeři a zvítězili. Obhájce londýnského zlata Mahé Drysdale z Nového Zélandu, Brit Alan Campbell nebo Angel Fournier z Kuby. V ženské kategorii nebylo nic jisté. Úřadující mistryně světa Australanka Kimberley Brennanová jde do čtvrtfinále ze třetí pozice.

Dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic a Jakub Podrazil postoupila do semifinále ze třetího místa. Díky menšímu počtu posádek v disciplíně nemusí česká dvojice jet čtvrtfinále. Dvojskif Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová bude muset o postup do semifinále olympijské regaty bojovat v opravách, jelikož v rozjížďce skončila dvojice čtrtá. Do oprav musí česká čtyřka bez kormidelníka lehkých vah a dvojskif Antošová s Fleissnerovou.

Výsledky XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Veslování - rozjížďky s českou účastí:
Muži:
Skif - 5. rozjížďka: 1. Synek (ČR) 7:21,90 - postoupil do čtvrtfinále.
Dvojka bez korm. - 1. rozjížďka: 1. Turrin, Lloyd (Austr.) 6:40,79, ...3. Helešic, Podrazil (ČR) 6:42,71 - postoupili do semifinále.
Čtyřka bez korm. lehkých vah - 1. rozjížďka: 1. Itálie 6:03,26, ...5. ČR (Kopáč, J. Vetešník, O. Vetešník, Vraštil) 6:39,95 - jdou do oprav.
Ženy:
Skif - 5. rozjížďka: 1. Lobnigová (Rak.) 8:26,83, 2. Topinková Knapková (ČR) 8:28,90 - postoupila do čtvrtfinále.
Dvojskif - 3. rozjížďka: 1. MacFarlaneová, Stevensonová (N. Zél.) 7:14,31, ...4. L. Antošová, Fleissnerová (ČR) 7:35,85 - jdou do oprav.

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme