Skifaři Synek i Topinková Knapková jsou v Riu v semifinále. Postoupili z druhého místa

Skifaři Ondřej Synek i Miroslava Topinková Knapková postoupili bez problémů do čtvrtečního semifinále olympijské regaty v Riu de Janeiru. Čeští reprezentanti obsadili ve čtvrtfinále druhá místa, když nestačili na soky z Nového Zélandu. Synka pokořil obhájce zlata z Londýna Mahé Drysdale, Topinkovou Knapkovou předjela Emma Twiggová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skifař Ondřej Synek na OH v Riu de Janeiru postoupil do čtvrtfinále

Skifař Ondřej Synek na OH v Riu de Janeiru postoupil do čtvrtfinále | Zdroj: ČTK

Synek se už ve čtvrtfinále utkal se svým dlouholetým sokem. Oba si však uvědomovali, že jejich hlavní souboj má přijít až ve finále. V první polovině byl v čele český veslař, který v předešlých třech letech ovládl mistrovství světa, poté jej Drysdale předstihl.

Přibližně na metě 1300 metrů Novozélanďan tradičně zrychlil a do cíle dojel s náskokem čtyř sekund před Synkem. Svěřenec trenéra Milana Dolečka staršího však viditelně šetřil síly a v poklidu dokončil svoji druhou jízdu na olympiádě.

„Konečně jsem si trochu spravil náladu po třech dnech veslování na trenažéru,“ zaradoval se Synek a připomněl tak patálie s větrem, které závody do dnešního dne ovlivňovaly.

Tentokrát už byly podmínky lepší. „Už dopředu jsme tušili, jak to dopadne. Drysdale žádný závod nevypustí, zatímco já jsem nechtěl mrhat silami a pošetřil jsem," objasnil Synek.

Veslařka Miroslava Topinková Knapková | Foto: Reuters

Podobně v klidu projela cílem i Topinková Knapková, obhajující v Brazílii zlatou medaili z předešlých her. Obě favoritky se brzy odpoutaly od dalších závodnic a bezpečně jistily postup do semifinále. Světová šampionka z roku 2014 nakonec českou veslařku porazila o pět sekund.

„Snažila jsem se jí držet, ale když jsem viděla, že trochu ztrácím, tak jsem se začala soustředit spíš na svou techniku, abych to měla pod kontrolou a nedělala zbytečné chyby,“ uvedla Topinková Knapková. „Moc jsem teď netrénovala, takže jsem taková nerozdýchaná, ale snad to bude příště lepší," uvedla.

Do finále naopak nepostoupily jiné dvě české posádky. Dvojku bez kormidelníka Helešic, Podrazil i dvojskif Antošová, Fleissnerová čeká pouze finále B. Poslední v semifinále skončila také čtyřka bez kormidelníka lehkých vah. O sedmé až dvanácté místo tak pojedou i bratři Vetešníkové, Miroslav Vraštil a Jakub Podrazil.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Veslování - jízdy s českou účastí:
Muži:
Skif - 2. čtvrtfinále: 1. Drysdale (N. Zél.) 6:46,51, 2. Synek (ČR) 6:50,51 - postoupil do semifinále.
Dvojka bez korm. - 2. semifinále: 1. Bond, Murray (N. Zél.) 6:23,36, ...6. Helešic, Podrazil (ČR) 6:32,85 - pojedou finále B.
Čtyřka bez korm. lehkých vah - 2. semifinále: 1. Švýcarsko 6:17,85, ...6. ČR (Kopáč, J. Vetešník, O. Vetešník, Vraštil) 6:33,43 - pojedou finále B.
Ženy:
Skif - 1. čtvrtfinále: 1. Twiggová (N. Zél.) 7:31,79, 2. Topinková Knapková (ČR) 7:37,04 - postoupila do semifinále.
Dvojskif - 2. semifinále: 1. Madajová, Fularczyková-Kozlowská (Pol.) 6:50,63, ...6. L. Antošová, Fleissnerová (ČR) 7:03,79 - pojedou finále B.

ČTK, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme