Snad vlajku nezlomí jak sirku, usmíval se Koukal. Krpálek ale má s funkcí vlajkonoše zkušenosti

V noci na sobotu začnou Hry 31. letní olympiády v brazilském Riu de Janeiru. Českou výpravu přivede na slavnostní zahájení judista Lukáš Krpálek, který byl zvolen olympioniky. Čestnou funkci vlajkonoše převezme po badmintonistovi Petru Koukalovi, podle kterého se k té funkci nejlepší český judista docela hodí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judista Lukáš Krpálek ponese českou vlajku při pátečním zahájení olympijských her v Riu

Judista Lukáš Krpálek ponese českou vlajku při pátečním zahájení olympijských her v Riu | Zdroj: ČTK

„Když mě venku zdravil, málem mi zlomil ruku. Je silný, doufám, že vlajku v půlce hned nezlomí jak sirku,“ obává se Petr Koukal.

Zbytečně. Lukáš Krpálek už je zkušený vlajkonoš. Český státní symbol nesl ve svých obrovských dlaních i při zakončení loňských Evropských her v Baku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český judista Lukáš Krpálek, kteří při slavnostním zahájení olympijských her ponese vlajku, měří 198 centimetrů, a tak by měl státní symbol vyčnívat

„Tam jsem si to vyzkoušel. Byl to nádherný pocit, jen mě mrzelo, že jsem nešel se sportovci, ale sám. Oni přišli až potom, asi hodinu za mnou,“ vybavuje si Krpálek.

Teď si nástup užije na zaplněném stadionu Maracaná. S vlajkou nevymýšlí žádné speciality, už z Baku totiž tuší, co bude a nebude mít povoleno.

„Všichni vlajkonoši se v Baku sešli a dozvěděli se, co mají a co nesmějí dělat. Myslím, že mě instruktáž čeká i teď. Přece jen je to mnohem větší akce než Evropské hry a bude se dbát úplně na všechno,“ říká Krpálek.

Český vlajkonoš dává jednu jistotu. Se svou výškou může hravě slíbit, že česká vlajka bude při zahájení mezi těmi nejvýše vlajícími.

„Mám nějakých 198 centimetrů, takže si myslím, že vysoko bude,“ usmívá se judista.

PTEJTE SE: David Koubek, zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Brazílii, o olympijských hrách v Riu na vlastní kůži

David Koubek - zvláštní zpravodaj z Ria | Foto: Khalil Baalbaki Český rozhlas Wikipedia

Martin Charvát, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme