Sprinter Bolt získal třetí olympijské zlato na stovce

Devětadvacetiletý jamajský sprinter Usain Bolt zvítězil na olympiádě v Riu de Janeiru na trati 100 metrů v čase 9,81. Na této trati tak zkompletoval zlatý olympijský hattrick.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usain Bolt zkompletoval zlatý olympijský hattrick na trati 100 metrů

Usain Bolt zkompletoval zlatý olympijský hattrick na trati 100 metrů | Zdroj: ČTK

Američan Justin Gatlin byl sice nejrychlejším mužem při startu z bloků, ale Jamajčan Usain Bolt potvrdil svou formu. Na své soupeře se dotáhl a doběhl do cíle první. Gatlin za ním zaostal o osm setin.

„Vždycky má výborný start, mně se nepovedl. Ale říkal jsem si: žádnou paniku, jeď si podle svého. Ze záznamu to vypadalo hůř, než se mi zdálo v závodě. A po semifinále, v kterém se mi běželo dobře, jsem si věřil,“ uvedl Bolt po finále.

Bronz získal Kanaďan Andre De Grasse, který doběhl v osobním rekordu 9,91. Bolt si svůj triumf užíval tradičními oslavnými gesty a tentokrát si vzal do rukou i velkého maskota a fotil se fanoušky a s rodiči.

„Je to dobrý start do těchto olympijských her. Hodně lidí pochybovalo, ale mně se to podařilo. Jsem v lepší formě než v minulé sezoně,“ řekl Bolt po závodu.

Do finále postoupil Bolt bez problémů s časem 9,86. Ve finále vyhrál se svým nejlepším časem letošní sezony, ale zároveň nejpomalejším, se kterým kdy získal zlato. Sám Bolt prý čekal rychlejší čas, ale i tak je rád, že zvítězil. Jeho nejrychlejší stovku zaběhl v Londýně v čase 9,63. Jamajčan bude ještě obhajovat na dvoustovce a ve štafetě na 4x100 metrů.

V den ukončení olympijských her v Riu de Janeiru, tedy 21. srpna, bude Jamajčanovi třicet let. Zapsal se nejen jako trojnásobný olympijský vítěz na stovce, ale také jako druhý nejstarší vítěz po Britovi Linfordu Christiem, kterému bylo dvaatřicet, když zvítězil v Barceloně v roce 1992.

Bolt přišel na stadion za velkých ovací diváků. Překvapilo ho jejich bučení, když nastupoval jeho soupeř Gatlin. Lidé se tak zachovali možná kvůli jeho dopingové minulosti. „Je to poprvé, co jsem přišel na stadionu a diváci někoho vybučeli. Byl jsem v šoku,“ uvedl Jamajčan.

A co na bučení říká sám Gatlin? „Chápu to, lidi jsou natěšení. Je tu hodně fanoušků Usaina Bolta, hodně jamajských fanoušků, ale ti mě neznají. Bučení nemůžete věnovat pozornost. Starám se jenom o to, jestli mě uznávají ti, s nimiž stojím na startovní čáře. A soupeři mě respektují, přáli jsme si štěstí,“ řekl.

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme