Teď si chci odpočinout a vše rozmyslet, říká o další olympiádě pětibojař Svoboda

David Svoboda je jedním z hrdinů projektu Radiožurnálu Olympijský rok. Dvanáct měsíců jsme sledovali, jak se zlatý olympijský medailista z Londýna chystá na Hry do Ria de Janeira. Český moderní pětibojař měl ale v závěru přípravy nepříjemné zranění, a tak všema deseti bral možná jeho poslední výsledek pod pěti kruhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní pětibojař David Svoboda je po úvodní části šermu osmý

Moderní pětibojař David Svoboda je po úvodní části šermu osmý | Zdroj: Reuters

Jednatřicetiletý závodník už dokáže odhadnout to, na co v dané chvíli má, což v Riu de Janeiru bylo umístění v první desítce. Bez lítosti, bez zklamání a možná s nečekaně velkou radostí doběhl do cíle závodu, který byl možná jeho posledním na olympiádě.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Svoboda se pečlivě připravoval a nasbíranou energii v Riu prodal

„Já myslím, že na další olympiádu do Tokia už nepojedu. Ale teď není vhodná doba pokládat tuhle otázku. Teď si potřebuju odpočinout a získat čas, aby se to ve mně usadilo, abych si uvědomil, co bude dál. Myslím, že to budu schopen říct na konci roku,“ vysvětloval Svoboda.

Konec roku je za dlouho, ale zasloužený odpočinek právě začal. A zasloužený musíme podtrhnout. Nejen, že příprava na Rio byla náročná fyzicky, ale taky hodně psychicky, a to zejména v posledních týdnech, kdy Davida Svobodu trápilo bolavé koleno, například aby se nezranil, musel běhat na pásu, což ho šíleně nebavilo. I ta opatrnost se ale vyplatila.

„Noha mě trochu limitovala. Do poslední chvíle jsem netušil, jestli to povolí nebo ne, ale podařilo se mi na to nemyslet. Říkal jsem si, že jestli to rupne, tak se nedá nic dělat. Běžel jsem tak, abych si vylepšil pozici a to se podařilo. Mám velkou radost,“ popsal po parádním výkonu v kombinované disciplíně běhu a střelby nakonec devátý David Svoboda.

Ten se na toto konečné umístění dostal ze třinácté pozice. Sami slyšíte, že radost je upřímná a že je David Svoboda opravdu v pohodě. K té mu pomohl taky přístup a řekněme předzávodní styl života, který si nastavil.

„Opravdu jsem nechtěl být rušen. Musím dbát na všechny energetické úspory, které ve svém věku mám. Vyhýbal jsem se médiím, dodržoval životosprávu, nepil jsem pivo, nebyl na mobilu a nechodil nikam s holkama. A dneska jsem naspořenou energii prodal,“ usmíval se Svoboda.

A víte, kam vedly první pozávodní kroky Davida Svobody? Ke slečnám, které si chtěly udělat selfie fotku. A kvůli nim vlastně zapomněl na své povinnosti, ale nikdo mu to neměl za zlé.

Štěpán Pokorný, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme