Yusra věří, že je symbolem naděje. Týmu uprchlíků popřál i nejlepší olympionik všech dob Phelps

Existují sportovci jako plavec Michael Phelps nebo atlet Usain Bolt, jejichž výsledky jsou ozdobou každých olympijských her. Svým výjimečným příběhem, na který mnozí budou vzpomínat mnohem častěji než na medailové žně a přepisování historie, se mezi žádané hvězdy zařadila i syrská plavkyně Yusra Mardiniová

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrská plavkyně Yusra Mardiniová

Syrská plavkyně Yusra Mardiniová | Zdroj: Reuters

Yusra Mardiniová v 18 letech, kterou ještě před pár měsíci nikdo neznal, musí odmítat zájem novinářů na olympijských hrách, o kterém by se jiným ani nesnilo.

„Samozřejmě jsem pyšná, ale zároveň hodně unavená. Moc doufám, že jsme zde do světa vyslali zprávu, že i uprchlíci mohou dokázat cokoliv, co budou chtít,“ prohlásila Yusra.

Dáma, jež obsadila ve dvou individuálních závodech olympijských her 41. a 45. místo, ale přijela do Ria za jiným cílem, než jsou sportovní výsledky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Samozřejmě jsem pyšná, ale zároveň hodně unavená, řekla syrská plavkyně Yusra Mardiniová, o kterou mají média v olympijském Riu velký zájem

„Doufám, že jsem symbolem naděje. Hodně lidí mi nyní posílá zprávy a povzbuzuje mě. Spousta z nich také nemá hezký život, ale znají můj příběh, a tak vědí, že i oni mohou být lepší lidé,“ vyzvala drobounká rodačka z Damašku.

Narazila při tom na situaci, kdy při útěku z Turecka do Řecka táhla s několika dalšími lidmi v Egejském moři rozbitý a přeplněný člun tři hodiny až na ostrov Lesbos a tím tak s velkou pravděpodobností zachránila několik životů.

Yusra plave o život

V Brazílii se díky tomu Yusra pod vlajkou Týmu uprchlíků zařadila po bok největších hvězd letošních olympijských her, jakými jsou Usain Bolt nebo Michael Phelps.

„Tohle je úžasná záležitost, naplnění olympijské myšlenky. To, že jsem mohl být já na olympijských hrách změnilo už dávno můj život. Doufám, že i Týmu uprchlíků pomohou tyto zkušenosti,“ řekl Phelps i směrem k syrské plavkyni, která nyní žije a připravuje se v Berlíně.

Yusra ale chce i po olympijské premiéře zůstat svá a svůj život příliš neměnit. „Samozřejmě že zůstanu u plavání, dokud nebudu mít medaili. Chci pomáhat také uprchlíkům po celém světě, navštěvovat je, všechny z nich přeci reprezentuji a není jich málo,“ naznačila Yusra.

Její velkolepý příběh, zmapovaný i unikátním dokumentem Radiožurnálu, který převzala také britská BBC, ještě rozhodně nekončí.

Michal Jurman, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme