Z veřejných peněz minimum. Rio se chlubí nízkými náklady na stavbu olympijské vesnice

Rio de Janeiro se pyšní tím, že do některých staveb, které jsou potřeba pro olympijské hry, dalo z veřejných peněz hodně málo nebo třeba vůbec nic. Podle radnice je více než polovina nákladů pokrytá soukromými firmami. Hry tak prý nevyjdou daňové poplatníky draho.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vesnice v Riu.

Olympijská vesnice v Riu. | Zdroj: Reuters

Riodejaneirský rezidenční projekt Ilha Pura, tedy Čistý ostrov, zná téměř celý svět. Zprávy z něj letí v posledních dnech do světa jedna za druhou, jde totiž o olympijskou vesnici.

Přesně před rokem tam stála tak polovina z 30 věžáků. A po skončení olympijských a paralympijských her se tu začne zase stavět - už jen zázemí celého sídliště.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Riu de Janeiru začínají 31. letní olympijské hry. Podle tamní radnice vyjdou levněji než hry v Londýně nebo Pekingu

„Postavíme tady školu, mělo by tu také vzniknout malé nákupní středisko. Bude to jako čtvrť, vedle bydlení tu budou i obchody a služby,“ říká Maurício Cruz, ředitel konsorcia, které projekt staví.

Některé byty už jsou dokonce prodané, z 600 nabídnutých má nového majitele už 180. Bez veřejných peněz to jde ale i jinde. Soukromá firma postavila například i olympijské golfové hřiště.

Bude ho také provozovat, s tím, že to nemá být uzavřený klub jako už dvě existující hřiště, ale místo přístupné veřejnosti.

Roberto Ainbinder z riodejaneirské radnice, který pracoval i na kandidatuře Ria na pořádání her, tvrdí, že skoro všechny riodejaneirské areály jsou levnější než v Londýně nebo Pekingu. Platí to prý i pro zajištění provozu olympijských her.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme