Znudění plavčíci, cyklistky bez depilace, měření ponožek. Hry v Riu jsou i přehlídkou kuriozit

Dramatické okamžiky, zlaté medaile a slzy štěstí i zklamání. To vše je důvěrně známé z olympijských přenosů, záznamů i zpravodajství. Na kurióznější stránky letních olympijských her v brazilském Riu se rozhodl podívat zpravodajský server BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězové v Riu dostávají spolu s medailí i 3D podobu loga olympijských her

Vítězové v Riu dostávají spolu s medailí i 3D podobu loga olympijských her | Zdroj: Reuters

Zářící trikoty amerických gymnastek

Americký tým se podle BBC nespokojí jen tak s nějakou obyčejnou lykrou. Na OH v Riu nosí mnoho gymnastek trikoty, které jsou ozdobené téměř 5000 krystaly Swarovski. „Samozřejmě, třpytky a zdobnost kostýmu nijak neovlivní hodnocení,“ řekla bývalá olympijská gymnastka Samantha Peszeková listu New York Times. „Ale jsou součástí aspektu: Vypadat dobře, cítit se dobře, podat dobrý výkon.“

V minulém století byly ještě olympijské gymnastické trikoty docela obyčejné. Až po přelomu tisíciletí se rozjela blyštivá záliba naplno. V roce 2008 měla na trikotu na OH v Pekingu Nastia Liukinová 184 krystalů. V roce 2012 měla Gabby Douglasová na svém trikotu už 1188 krystalů. A nyní je tento počet téměř čtyřnásobný.

„Je to jako krystalové závody ve zbrojení,“ prohlásil Alexander Wellhoefer z firmy Swarovski. A cena? Zhruba 1200 dolarů, tedy asi 28500 korun za jeden trikot.

Americké gymnastky mají trikoty pokryté tisíci krystaly Swarovski | Foto: Reuters

Plavčíci u olympijských bazénů

Není příliš pravděpodobné, že by olympijští plavci potřebovali napomínat, aby ve vodě necákali na ostatní, nepotápěli jim hlavu pod vodu a neskákali na záda. A ještě méně pravděpodobné je, že by olympionici potřebovali zachránit. Přesto u bazénů sedí plavčíci. Může za to brazilský zákon, který vyžaduje, aby u plaveckých bazénů jisté velikosti seděli plavčíci.

Na různých místech olympijského areálu jich slouží asi 75, dohlížejí nejen na plavecké disciplíny, ale také na akvabely, skoky do vody, vodní pólo či kajaky. Skutečností ale je, že toho nemají mnoho na práci a diváci už na sociálních sítích komentují, jak znuděně mnozí z nich vypadají, navzdory skutečnosti, že mají místo v první řadě a ještě za to berou plat.

Podle zákona musí u bazénů v Riu hlídat plavčíci. I když nemají co na práci | Foto: Reuters

Záhadná trofej pro vítěze

Na předchozích olympiádách dostávali atleti, kteří se probojovali na stupně vítězů, společně s medailí kytici květin. To bylo ovšem v Riu zrušeno, zjevně proto, že tyto kytice dlouho nevydržely a často je sportovci hned po ceremonii odhodili do koše.

Namísto toho dostávají nyní medailisté společně s cenným kovem barevný předmět se zeleným podstavcem, který mate diváky i některé sportovce. Na internetu se objevily spekulace - je to těžítko? Držák na ubrousky? Ve skutečnosti jde o 3D model olympijského loga z Ria a údajně slouží jako stojánek na medaili.

Američtí sportovci musí prémie za své medaile danit

Olympijská sláva něco stojí, přinejmenším ve Spojených státech. Pět zlatých medailí plus jedna stříbrná, které v Riu vybojoval Michael Phelps, budou tohoto plavce stát až 55 tisíc dolarů na daních. Americký olympijský výbor dává medailistům odměny – 25 tisíc dolarů za zlato, 15 tisíc dolarů za stříbro a 10 tisíc dolarů za bronz. A tyto částky jsou v USA zdanitelným příjmem.

Členové amerického Kongresu se opakovaně pokoušeli o vynětí odměn za olympijské medaile ze zdanitelných položek, ale zatím marně.

Bez depilace za olympijskými medailemi v cyklistickém sedle

Pozoruhodné úspěchy sklízí britský ženský cyklistický tým. A možná se o to postaralo vynechání jedné prosté kosmetické procedury - depilace. Před nějakou dobou si podle dostupných informací britské cyklistky stěžovaly na rozbolavělá třísla a jejich okolí. Odborní činitelé svolali komisi expertů, a ti doporučili jednak změnit úhel sedla, a také doporučit cyklistkám, aby si přestaly depilovat ochlupení viditelné pod bikinami.

Pubické ochlupení podle odborníků pomáhá chránit před třením a z kůže odstraňuje pot. Prosadit tento krok vedlo k řadě nepříjemných rozhovorů, jak se listu Guardian svěřil fyzioterapeut britského cyklistického týmu Phil Burt. Ale jak se zdá, zabralo to.

Britský ženský cyklistický tým | Foto: Reuters

Cyklistům se měří výška ponožek

Také o další kuriozitu se postarala cyklistika, konkrétně pohled na oficiální činitele měřící výšku ponožek cyklistů. Může za to pravidlo, které v roce 2012 zavedl Mezinárodní cyklistický svaz (UCI), podle nějž ponožky "nesmějí přesahovat za polovinu vzdálenosti mezi kotníkem a kolenem". Tím se má zabránit používání kompresních ponožek či punčoch, u nichž se předpokládá, že napomáhají zotavení a vylepšují výkon.

U McDonald’s je překvapivě plno

Představte si stravu olympijského sportovce: Proteinové koktejly, ovoce, půl tuctu syrových vajec. A nebo možná taky ne. Jinak by se patrně netvořily tak dlouhé fronty před restaurací McDonald's přímo v olympijské vesnici. Zasvěcené zdroje uvádějí, že se tu sportovci cpou s takovou vervou, že obsluha musela omezit objednávku jedné osoby na maximálně 20 položek najednou.

Nelovte rybky v toaletě!

Kdo by tušil, že se dají lovit ryby v záchodové míse? Olympijští činitelé patrně ano, jinak by na záchody nevyvěsili piktogramy zobrazující aktivity, které jsou na toaletách zakázány - včetně zjevně rybařícího panáčka. Fotografii plakátku zveřejnila americká basketbalistka Elena Della Donneová s komentářem: „Dneska si asi ryby v záchodě nenachytám.“

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme