Rozsudek v kauze Vítkov

V Česku padl letos na podzim jeden z nejpřísnějších rozsudků nad příznivci krajní pravice. Ostravský soudce vyměřil žhářům z Vítkova výjimečné tresty. David Vaculík, Jaromír Lukeš a Ivo Müller stráví za mřížemi 22 let. O dva roky méně pak Václav Cojocaru. Soudce jejich čin přirovnal k útokům na Židy při tzv. Křišťálové noci. Všichni obžalovaní se proti rozsudku na místě odvolali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný žhář v soudní síni

Obžalovaný žhář v soudní síni | Foto: Tomáš Adamec

Holčička, která utrpěla při požáru popáleniny na 80 procentech těla, prošla řadou náročných operací. Po těle má jizvy. Jinak ale dělá svému okolí radost. Více mluví a zajímá se o svět kolem sebe.

„Natálka je v pořádku. Je až moc čilá,“ říká její matka Anna Siváková.

Paní Siváková byla u toho, když soudce Miloslav Studnička vyměřil čtveřici pravicových radikálů výjimečné tresty:

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní proces se žháři sledovala po celou dobu Andrea Čánová

„Akce byla naplánována, dům by vytipován. Jednalo se o naprosto neobvyklý brutální útok,“ uved při rozsudku soudce.

Při detailním zdůvodnění také citoval odposlechy, které kriminalisté pořídili: „Kupříkladu Jaromír Lukeš se zmínil o útoku zápalnými lahvemi všech čtyř na tento dům. Po útoku byl slyšet křik. V této souvislosti se také zmínil o obdobném útoku, který byl dříve proveden v Maďarsku..

„David Vaculík v rozhovorech hovořil o ‚cigánském baráku‘. Několikrát také prozpěval popěvek ‚Adolf Hitler, vstávej‘. Prozpěvoval píseň, končící zvoláními o jednotkách SS,“ uváděl ve zdůvodnění sudce Studnička.

Zmocněnec romské rodiny Markus Pape rozsudek přivítal:

Vypálený dům ve Vítkově | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

„Útok měl teroristické rysy. Ale celkově je třeba připomínat, ve které době se odehrál a že v této době byly na jiných místech republiky podobné útoky. Které třeba neskončily tak tragicky, ale měly stejný motiv, stejnou razanci, stejnou brutalitu.“

„V podstatě je teď úkolem státu objasnit, jaké struktury, které vedou k takovým excesům, existují,“ dodal Pape.

Soudce nařídil, aby obžalovaní zaplatili Natálce 9 milionů odškodnění.

„S rozsudkem jsem vůbec nepočítala, že bude tak vysoký, ale jsem ráda, že je takový, jaký je. Z mé stránky jim nikdy v životě nedokážu odpustit,“ uvedla po rozsudku matka popálené Natálky.

Vinu necítí

Zatímco zástupci obětí neskrývali po rozsudku radost, obhájci dávali najevo svou silnou nespokojenost.

„Myslím, že si možná ne všichni uvědomují, že se nejedná o nic míň než o sociální popravu těch mladých hochů,“ řekl Ladislav myšák, advokát Václava Cojocaru, kterému vyměřil soudce 20 let.

Další advokát Pavel Pěnkava zopakoval, že mladíci neměli být souzeni za pokus vraždy:

„Rozhodně nemůže být toto jednání jako pokus vraždy. Chybí tam jakýkoli důkaz svědčící o úmyslu útočit proti poškozeným v úmyslu tyto usmrtit,“ hájí obžalovaného Lukeše, který měl podle rozsudku dům ve Vítkově vytipovat.

Rozhlasové ministudio na chodbě soudu | Foto: Richard Piskala

Ve svém závěrečném přednesu tento mladík mimo jiné řekl:

„Vím, že to, co jsme provedli, vůbec není dobré a že jsme udělali něco hodně špatného, ale vinen z pokusu vraždy se cítit nemůžu, protože jsme zabíjet nechtěli a kluci také ne.“

Přes média promluvila k obžalovaným i matka Natálky.

„Až bude Natálka plnoletá, ať se zeptají jí, jestli vůbec dokáže někdy odpustit za to, co jí provedli. Zkazili jí život,“ řekla Anna Siváková.

ZPĚT NA ROK V ČESKU

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme