Amnesty International žádá Kanadu o zrušení víz

Organizace Amnesty International, která si klade za cíl dodržování lidských práv, se obrátila na Kanadu, aby zrušila turistická víza pro české a také mexické občany. Podle ředitelky české pobočky AI Dáši van der Horst je to politické rozhodnutí kanadského ministra pro občanství a imigraci, ačkoli posuzování uprchlíků by mělo v Kanadě připadnout Úřadu pro imigraci a uprchlíky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Amnesty International

Logo Amnesty International | Foto: Amnesty International

Vytváří to podle ředitelky české pobočky AI také nerovnost mezi jednotlivými zeměmi. Jako příklad Dáša van der Horst uvedla, že v loňském roce bylo v Kanadě kladně vyřízeno 11 procent mexických žádostí o statut uprchlíka, kdežto z České republiky 94 procent.

Dáša van der Horst ještě upozornila na statistiku českého ministerstva vnitra o růstu počtu rasově motivovaných útoků, je to patrné zvlášť od roku 2007. Potvrdila, že v České republice existuje nevraživost vůči romským občanům. Zavedení kanadských víz tak jen nahrává do karet pravicovým extrémistům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes o kanadských vízech

Za cíle současné snahy Amnesty International potvrdila ředitelka české pobočky AI Dáša van der Horst nakonec zrušení víz. V rozhovoru pro Rádio Česko znovu upozornila, že o azyl v Kanadě žádají z České republiky především Romové, vystavovaní hrozbě rasových útoků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka české pobočky AI Dáša van der Horst na Rádiu Česko o kanadských vízech

Kanada zavedla vízovou povinnost pro Čechy v červenci, stejně tak pro Mexičany. Stalo se tak v reakci na údajně vysoký počet mexických a českých žadatelů o azyl.

Přečtěte si:
Kanadská víza budou pro Čechy povinná zřejmě několik let
Česko pokračuje ve snaze získat ve vízovém sporu s Kanadou podporu EU
Solidaritu s Českem v otázce kanadských víz vyslovily téměř všechny státy EU
Evropská komise podporuje Česko ve sporu o kanadská víza
Češi musí v žádosti o kanadská víza uvádět víc údajů
Kanada znovu zavedla víza pro Českou republiku
Kanadské vízové oddělení v Praze nebude
Dva Češi nedostali ve středu vízum do Kanady
Vládní rada pro záležitosti Romů kritizuje rozhodnutí Kanady zavést víza
Kanada od úterý zavádí víza pro Českou republiku

Jan Richter, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme