Radní rozhodnou o budoucnosti legendárního klubu Rock Café

Během čtvrtka by měla být jasná budoucnost legendárního klubu Rock Café v centru Prahy. V klubu přes léto nikdo nekoncertoval, ještě předtím se magistrát, radnice Prahy 1 a majitel domluvili na společném zaplacení odhlučnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský klub Rock Café

Pražský klub Rock Café | Foto: Studio RAF

Právě na silný hluk si stěžovali lidé, kteří nad klubem bydlí. Jiné motivy ke změnám podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy z ODS neexistují.

"Já to absolutně vylučuji, jediné důvody jsou právě nedodržení příslušných vyhlášek. Vlastníci bytu mají právo se domáhat dodržování příslušných hygienických norem," řekl Radiožurnálu Hejma.

Už v květnu se přitom majitelé klubu spolu s magistrátem a radnicí dohodli na tom, že legendární Rock Café zachovají.

Termín znovuotevření byl stanoven na 9. září. Pak ale městská část odložila výběr stavební firmy, která měla práce provést. Údajně také kvůli tomu, že finanční náklady byly o tři až čtyři miliony korun vyšší, než radnice předpokládala. Původní odhady zněly na zhruba 11,5 milionu korun. V Rock Café se sice už pracuje, ale termín znovuotevření je ohrožen.

"Původní termín znovuotevření 9. 9. 2009 je skutečně nereálný. Starosta na čtvrteční tiskové konferenci potvrdil, že klub bude provozuschopný někdy v listopadu," řekl spolumajitel Rock Café Pavel Svoboda Rádiu Česko a dodal, že plánované zářijové i říjnové koncerty jsou zrušeny. "Program do konce roku ale ohrožen v žádném případě není," potvrdil.

Přehrát

00:00 / 00:00

S budoucností vyhlášeného pražského hudebního klubu Rock Café je to jako na houpačce. Letos v květnu se majitelé a Praha 1 dohodli na jeho zachování. Více se spolumajitelem klubu Pavlem Svobodou.

V klubu navíc podle Svobody znovu proběhly akustické zkoušky, které by měly zajistit lepší odhlučnění. "Garantem celého projektu je kancelář AED. Podle této firmy je možné odhlučnění klubu v rámci celého objektu zajistit, a to podle všech požadovaných norem," doplnil Svoboda.

Důkladně odhlučnit Rock Café je složité

Pražský klub Rock Café musel od poloviny letošního dubna zrušit živé hudební produkce. Hluk z nich se totiž během koncertů šíří do pater, kde se bydlí. Josef Novák ze společnosti Akustika Praha před časem pro Český rozhlas uvedl, že v případě Rock Café se hlukz koncertního sálu do bytů ve vyšších patrech šíří konstrukcemi. Vibrace se zev suterénu dostanou do skeletu budovy.

"V tomto domě, kde je část skeletu železobetonová, to jde obzvláště snadno. To platí hlavně pro nízké kmitočty, které jsou nahoře v bytech podle našich informací vnímány zvláště rušivě," řekl Josef Novák s tím, že při posledních úpravách se sál posunul o podlaží níže, což ale z hlediska šíření hluku příliš neznamená.

Během rekonstrukce došlo podle Josefa Nováka k některým chybám. "Případ, jako je tento, vyžaduje zásadní řešení. Toto bylo řešení, které mohlo trochu pomoci a pravděpodobně i pomohlo, nicméně nebylo důsledné," řekl Novák. Systém, který by pomohl vyřešit přenášení hluku do bytů nad klubem, Novák označil jako "dům v domě".

"Hlučný prostor se kompletně uzavře do zvukově-izolační konstrukce, která je pružně oddělena od všech ostatních konstrukcí, takže je šíření vibrací minimalizováno. Takové opatření se ale v domech, které nebyly s tímto záměrem projektovány, realizuje docela těžko. V Rock Café by byla řada problémů, jako je výška sálu, železobetonové nosné sloupy, návaznost na okolní prostory a tak dále," doplnil Novák.

I tak ale zcela nevyloučil, že by se takové řešení dalo v Rock Café provést. Realizace tohoto opatření by ovšem byla velmi těžká a nešlo by zaručit, že by nakonec byla i úspěšná. "Určitě by to bylo i drahé," dodal.

Přečtěte si také:
Rock Café ukončuje svou hudební produkci
Jaký osud čeká Rock Café?
Praha 1 schválila záměr na úplné odhlučnění klubu Rock café

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme