Zákon o advokacii by měl advokátům zjednodušit práci

Novela zákona o advokacii, která platí od 1. září, by měla advokátům usnadnit práci. Mimo jiné přináší možnost trvalé spolupráce mezi nimi. Zatím to bylo tak, že advokát, který pracoval pro jiného advokáta nebo pro advokátní kancelář, nemohl mít samostatnou praxi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Miroslav Panuška

"Spolupráce mezi advokáty připouští takový stav, že jeden advokát, který je činný pro jiného advokáta nebo advokátní společnost a řídí se jejich pokyny, může podle obsahu smlouvy, kterou mají mezi sebou uzavřenou, částečně vykonávat advokacii samostatně," uvedl tajemník České advokátní komory Ladislav Krym.

Novinkou jsou také nové taláry. Advokáti s nimi přijdou k soudu ale až za několik měsíců. S novými plášti se bude čekat na stavovský předpis České advokátní komory.

Někteří advokáti se ale na taláry moc netěší. "Budeme je muset tahat s sebou. Na žádném soudu není ani místo, abychom si mohli někde jako advokáti nechat kabát a do toho taláru se převléknout. To znamená, že se budeme převlékat na chodbě a všechny naše vrchní oděvy si budeme nosit s sebou," uvedla advokátka Klára Veselá-Samková.

Podle ní proto nové taláry s modrým lemováním vůbec nesplní svůj účel a k větší důstojnosti justice moc nepřispějí.

Současný návrh vychází z inspirace slovenskými soudy, kde vyhláška zavedla advokátský talár před třemi lety. Zdejší advokáti si na nový oděv zvykli a pochvalují si i jeho praktičnost.

Lenka Jansová, Věra Pfeifferová, Jaromír Beránek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme