Prasečí chřipku můžeme zmírnit očkováním proti jiným nemocem

Do třech týdnů by mohly být konečné seznamy lidí, kteří budou naočkováni proti prasečí chřipce. Kraje a odborníci by měli během září ministerstvu poslat svoje plány, jak rozdělí očkovací látky mezi půl milionu úředníků a pacientů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"V tuto chvíli jednotlivé části krizové infrastruktury definují kraje. První informace bychom měli mít zhruba do dvou až tří týdnů. Na druhé straně jednotlivé lékařské odborné společnosti definují skupiny pacientů, kteří by očkování měli dostat. Nepředpokládá se, že by byli nějakým zvláštním způsobem očkováni politici nebo úředníci," uvedl mluvčí rezortu zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Česko bude mít vakcíny pro půl milionu lidí. Zbytek národa by mohl případné zdravotní komplikace během prasečí chřipky zmírnit dostupným očkováním proti běžné chřipce a pneumokokům.

Šéf České vakcinologické společnosti Roman Prymula připomíná, že během velkých pandemií chřipky umírali nemocní, kteří kromě virózy dostali také bakteriální infekci.

"Víme, že to nemusí být jen pneumokok, je tady řada dalších patogenů jako hemofilus, může se vyskytnout i stafylokok, které dotyčného jedince mohou zahubit. Nicméně očkování proti nim buď je přítomno anebo není vůbec k dispozici. Na co mi se v tuto chvíli dominantně soustřeďujeme je právě pneumokok, který může sehrát velmi pozitivní roli, pokud proti němu budeme očkováni a přijde pandemie."

Blanka Černá, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme