Poslanci znovu odložili státní maturity

Příští rok se zřejmě podle nových pravidel maturovat nebude. Poslanecká sněmovna odsouhlasila odklad státních maturit o jeden rok. Podle zákonodárců nejsou dostatečně připravené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti státním maturitám

Demonstrace proti státním maturitám | Foto: Tomáš Adamec

Novelu školského zákona musí ještě projednat Senát a podepsat prezident Václav Klaus. Pokud projde, budou skládat státní maturitu studenti až v roce 2011.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odkladu státních maturit mluvili v Radiofóru místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová a Walter Bartoš z ODS

Ve sněmovně byli proti odkladu zelení, lidovci a komunisté, většina z nich se při hlasování zdržela nebo nehlasovala vůbec. Podle místopředsedkyně KDU-ČSL, poslankyně Michaely Šojdrové znamená dnešní krok další prodloužení nejistoty.

"Jakékoli odkládání vždy znamená novou nejistotu jak pro žáky tak pro školy. Také to způsobí ministerstvu školství při přípravě. Jsme poslední zemí v Evropě, která ji nemá. To pro nás není dobrá vizitka," uvedla Šojdrová.

Předseda školského výboru za ODS Walter Bartoš ale tvrdí, že se tak vyhneme velkým rizikům, "Například na Slovensku, v Maďarsku a Polsku měli s novými maturitami velké problémy. My se jim tímto odložením můžeme vyhnout," řekl Bartoš.

Studenti jsou spokojeni

Proti spuštění státních maturit protestovali už začátkem léta tisíce studentů. Organizátor protestů Filip Vích uznal, že dnešní rozhodnutí je kompromisem pro všechny strany.

"Důležité bude odklad využít k přípravě maturit, ke zlepšení informovanosti studentů, učitelů a také k ukončení všech výběrových řízení. Důležité také bude, aby studenti maturující v roce 2011 měli možnost vyzkoušet si novou maturitu v několika generálních zkouškách," řekl Vích.

Nová podoba zkoušky dospělosti se připravuje už přes deset let. Státní maturity zavedl školský zákon před pěti lety. Dodnes ale nebyly uvedeny do praxe.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme