Výroba ekologických solárních panelů v Číně znásobuje vypouštění skleníkových plynů

Čína zahájila projekt na vybudování solárních lamp pro nejchudší oblasti světa. Pětiletý plán představili někdejší britský premiér Tony Blair a čínská filmová hvězda Jet Li. Odborníci ale upozorňují na to, že výroba solárních panelů v Číně výrazně zvyšuje vypouštění emisí skleníkových plynů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tovární komín - ilustrační

Tovární komín - ilustrační | Foto: riffdesign.co.uk

Byla to velká sláva, když do malé vesnice u Kuej-jang, metropole jihozápadní provincie Kuej-čou zavítal bývalý britský premiér Tony Blair. Na konferenci o ochraně životního prostředí s ním navíc vystoupila i světoznámá hvězda akčních filmů, čínský herec Jet Li.

"Můj bratr Tony Blair řekl, že vláda a společnosti jsou odpovědné za současný stav přírody, ale skutečnost je taková, že se do boje s klimatickými změnami musí zapojit celé lidstvo," řekla na konferenci čínská filmová hvězda.

Projekt, díky kterému se má v příštích pěti letech v Číně, Indii a Africe vybudovat na tisíc pouličních lamp fungujících na solární energii, má však daleko do ochrany ovzduší. Zejména v Číně, kde se výroba těchto nových technologií rozjela doslova obrovským tempem a například v provincii Jün-nan se staví největší solární elektrárna v celé Asii o výkonu 166ti megawatt.

Pravda, v případě výroby solárních panelů jde o obrovský byznys mající dnes hodnotu 100 miliard dolarů ročně a mnohé vyspělé země světa z Číny tyto panely odebírají s cílem, že tím sníží množství vypouštěných emisí. Málokdo však už vidí obrácenou stranu této mince.

Na produkci panelu o výkonu jednoho kilowattu jsou totiž potřeba dvě tuny uhlí. Peking už si to uvědomuje, navíc světová finanční a hospodářská krize srazila cenu hlavního komponentu na výrobu panelů, polysiliconu z 350 dolarů za kilogram na pouhých 70, což stačí tak akorát na samotný provoz, přesto se továrny na jeho výrobu staví dál, a to v šestnácti čínských provinciích.

Investice prý už byly příliš veliké. Ani Tony Blair ani Jet li si v této souvislosti zřejmě neuvědomili, že použití solární energie je sice ekologicky čisté, ale jejich výroba v nejlidnatější zemi světa kvůli vypouštěným skleníkovým plynům ekologická vůbec není.

Robert Mikoláš, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme