Otáčivé hlediště v Krumlově bude do roku 2015

Budoucnost otáčivého hlediště v zahradě českokrumlovského zámku je alespoň do roku 2015 vyřešená. Na jeho stávajícím umístění se ve středu dohodl ministr kultury Václav Riedlbauch s památkáři, představiteli města a kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Krumlov  5.9.2007

Český Krumlov 5.9.2007 | Foto: Martina Jesenská

Riedlbauch navíc vyjádřil naději, že českokrumlovská točna, respektive celé netradiční venkovní divadlo bude zachováno i po zmíněném datu, byť třeba na jiném místě.

Provoz českokrumlovské točny se podle památkářů trvale podepisuje na stavu nedalekého letohrádku Bellarie a trpí jím i okolní staleté stromy. Hlediště proto pravidelně od 90. let minulého století dostává ultimáta, do kdy musí být odstraněno. Zatím je ale vždycky přečkalo.

Ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták věří, že vydrží i nadále: "Protože to lidé chtějí, chodí tam a je vyprodáno. V současné době není ani alternativa. Myslím, že zahrada se dá vždycky přivést do původního stavu, když přestane fenomén otáčivého hlediště působit," uvedl Šesták.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stručnou historii i současnost českokrumlovského Otáčivého hlediště přiblížila v dopoledním Radiožurnálu Alžběta Havlová

Postavení nového hlediště je veliký finanční problém a není ani vhodné místo. Provoz otáčivého hlediště navíc přináší sedm milionů ročně do rozpočtu Jihočeského divadla, které si tak může dovolit vlastní balet, operu a loutkohru.

Kromě toho dostává Český Krumlov daň tři a půl milionu korun a památkový ústav vybírá nájem. Podle Jiřího Šestáka je dobře, když mají diváci zájem o živé umění.

Českokrumlovské Otáčivé hlediště je jedinou stavbou svého druhu na světě. Podobnou mají jen ve Finsku, ta se ale umí otáčet jen jedním směrem.

Alžběta Havlová, Katarína Brezovská, Lukáš Vincourek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme