Vláda znovu požádá soud o zrušení Dělnické strany

Vláda napodruhé navrhne rozpuštění Dělnické strany. První návrh připravený ministerstvem vnitra pod vedením Ivana Langera odmítl Nejvyšší správní soud letos na jaře jako nekvalitní s tím, že neobsahoval potřebné důkazy. Tentokrát kabinet Jana Fischera doufá v úspěch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělnická strana v Bílině na Teplicku

Dělnická strana v Bílině na Teplicku | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

"Jsme přesvědčeni, že jsme připravili po právní, obsahové a důkazní stránce materiál na nejlepší úrovni, jaký jsme připravit mohli," řekl premiér.

Fischer také zdůraznil, že na podobě nového návrhu vláda spolupracovala s policií, odborníky na správní právo z akademické sféry i s advokátními kancelářemi. Přesné znění návrhu kabinet tají a nezveřejní ho dříve, než dorazí k soudu.

Ministr vnitra Martin Pecina vyjádřil v ranním vysílání Rádia Česko přesvědčení, že má dost argumentů pro to, aby Nejvyšší správní soud usoudil, že je třeba Dělnickou stranu rozpustit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr vnitra Martin Pecina na Rádiu Česko o návrhu zrušit Dělnickou stranu

Načasování návrhu odůvodnil přáním premiéra Jana Fischera, který se předtím věnoval především přípravě státního rozpočtu na příští rok. Ministr Pecina také zdůraznil komplexnost a hloubku současného návrhu oproti několikastránkovému předcházejícímu pokusu zrušit Dělnickou stranu.

"Návrh obsahuje víc než šedesát stran a stovky příloh s obrazovým a audiovizuálním materiálem. Při přípravě návrhu jsme se obrátili na externí odborníky z oblasti politologie a extremismu, v první řadě jsme spolupracovali s Policií České republiky. Z taktických důvodů nebudeme sdělovat bližší podrobnosti," řekl Českému rozhlasu mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Z vlády pak návrh poputuje k Nejvyššímu správnímu soudu. Protože spis bude tentokrát výrazně obsáhlejší než v prvním neúspěšném případě, dá se očekávat, že i jeho projednávání bude trvat déle. Rozhodnutí by ale zřejmě mohlo padnout ještě v průběhu podzimu.

Ministr vnitra Martin Pecina také předloží informace o plnění úkolů z Národního akčního plánu boje proti terorizmu, doplnil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka:

"Dokument o koncepci boje proti organizovanému zločinu obsahuje zhodnocení současného stavu, identifikuje slabá místa stávajícího systému a uvádí příklady komunikace s finančními institucemi jak v tuzemsku tak v zahraničí."

Václav Pešička, Václav Sochor, Jan Herget, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme