Židé slaví Nový rok

Podle židovského kalendáře dneškem začíná rok 5770. Židé na celém světě slaví svátek Roš Hašana - Nový rok. S ním je spojena řada obyčejů, v synagogách se například troubí na zvířecí roh zvaný šofar, který doprovází novoroční židovskou bohoslužbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

židé

židé | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Židé slaví Nový rok pokaždé v jiné den, protože židovský kalendář nekoresponduje s naším kalendářem. "Židovský kalendář kombinuje lunární a solární cyklus, takže vždy připadá na první den hebrejského měsíce tišri, ale z hlediska občanského kalendáře putuje," vysvětluje ředitel židovského muzea Leo Pavlát.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oslavách židovského Nového roku mluvil na Rádiu Česko ředitel židovského muzea Leo Pavlát.

Jde o stejný typ svátku jako je Šabat, a proto židé v tyto dny nepracují. Synagoga se vyzdobuje bílou barvou a po bohoslužbě se koná slavnostní večeře.

"Na nový rok se jedí pokrmy, které mají připomínat sladkost a dobré očekávání od nového roku. Například máčíme jablka do medu. Naopak se vůbec nejedí ořechy," popisuje zvláštnosti novoroční hostiny Pavlát.

Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme