Starosta Příbrami: brdské obce by měly dostat peníze, které jim byly slíbeny kvůli radaru

Někteří starostové obcí tvrdí, že si po rozhodnutí administrativy amerického prezidenta oddechli, na druhou stranu zůstává otázkou, zda obce ještě získají nějaké peníze, které jim slíbila předchozí vláda Mirka Topolánka. Náměstek ministra financi Ivan Fuksa, který vedl zvláštní komisi pro rozvoj Brdska, uvedl, že resort s uvolněním peněz pro brdské obce, které byly připravené v rozpočtové rezervě, už nepočítá. Šlo přinejmenším o čtvrt miliardy korun, celkem vláda původně slibovala regionu 1,250 miliardy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Míšov

Míšov | Foto: obec Míšov

Podle starosty Příbrami Josefa Řiháka bylo zatím použito něco přes 13 milionů korun, peníze dostaly jen obce, ležící v bezprostřední blízkosti plánovaného radaru.

"Ty peníze byly použity především na kanalizace a další infrastrukturu, třeba vodovody, ten už se staví třeba v Trokavci, Spálené Poříčí staví sítě. Pánbůh ochraňuj ty obce, které už ty akce rozjely a nemají finanční krytí," prohlásil Řihák ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Získají obce ještě nějaké peníze, které jim slíbila předchozí vláda Mirka Topolánka? Ve spojení jsme se starostou Příbrami Josefem Řihákem.

Podle jeho názoru by brdské obce měly dostat to, co jim bylo slíbeno, jinak budou velké problémy. "Já jsem kritizoval to, že si někdo chtěl kupovat hlasy pro radar jako pan Topolánek. Já znám desítky obcí, které jsou na tom i hůře, než ty obce v okolí radaru. Ale když to někdo slíbil, měl by to dodržet. Co mají ty malé obce dělat, když už některé ty projekty rozjely, investovaly tam vlastní peníze a nyní se ty projekty zastaví? Ty peníze by měly dostat," je přesvědčen Řihák.

Slib ministerstva financí, že čtyři brdské obce, které už projekty rozjely, Trokavec, Strašice, Mirošov a Spálené Poříčí, dostanou 15 % z celkových nákladů stavby, považuje pak za zcela nedostatečný. "To jim nepomůže, rozpočty těch obcí jsou velmi malé. To je musí zruinovat," prohlásil Řihák a dodal, že prostor, který je z přírodního hlediska unikání a je i zásobárnou pitné vody, by měli dále využívat tak jako dosud vojáci a mělo by se pokračovat ve zpřístupňování vybraných lokalit.

Ladislav Dvořák, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme