Odborníci se přou, zda je v Česku málo zubařů

Zubařů v Česku bude čím dál tím méně. Tvrdí to Pavel Chrz, který se ujal vedení České stomatologické komory. Někteří odborníci to ale zpochybňují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zubní ordinace. (Ilustrační foto)

Zubní ordinace. (Ilustrační foto) | Foto: Josef Seifert

Někteří stomatologové tvrdí, že nedostatek zubařů vzniká tak, že jich řada nemá smlouvu s pojišťovnou, a pak ordinují třeba jenom tři dny v týdnu.

Podle Pavla Chrze ale má tuto smlouvu minimálně devadesát procent stomatologů. Hlavním důvodem nedostatku stomatologů, je ale podle Chrze fakt, že vysoké školy nemají peníze na vzdělání zubařů.

"V současné době rok od roku ubývá okolo 250 zubařů, což není dobré číslo, jelikož se tím zvyšuje i průměrné číslo pacientů na jednoho zubaře. Aktuálně připadá na jednoho zubního lékaře 1700 pacientů," uvedl Chrz pro Radiožurnál.

Stomatologů je v Česku celkem sedm a půl tisíce. Vlastní zubní praxi jich provozuje šest a půl tisíce.

Zubaři chtějí pro pacienty zpřehlednit pohotovosti

Lidé navíc mnohdy nemají dost informací o zubních pohotovostech. Podle Chrze někde financují pohotovost krajské úřady, jinde částečně nebo úplně ordinace. Česká stomatologická komora chce proto v říjnu přijít s návodem pro pacienty, jak se vyznat v tom, kde a kdo slouží.

"Pro pacienty je špatně akceptovatelný fakt, že často neví, kde se slouží a kdo slouží. I pro pacienta je osoba konkrétního lékaře leckdy informací. Mnohdy se slouží v hodinách, které tomu pacientovi také nevyhovují," upřesnil Chrz.

Lenka Jansová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme