Vláda navrhuje snížit platy ústavním činitelům

Platy ústavních činitelů by se měly příští rok snížit. Dohodla se na tom vláda premiéra Jana Fischera. Platy poslanců, soudců a státních zástupců by měly být příští rok nižší o čtyři procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

"Vláda se dohodla po složité diskusi na čtyřprocentním snížení pro ústavní činitele, to znamená nejen pro ministry, poslance a senátory, ale i pro soudce a státní zástupce. Půjde o úsporu asi 200 milionů korun," uvedl po jednání vlády ministr financí Eduard Janota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota o snižování platů ústavním činitelům

Původní návrhy, například z dílny ČSSD, chtěly snížení platů ústavních činitelů až o 20 procent. Současný materiál ale počítá pro ústavní činitele se stejným snížením platů, jako pro úředníky a další zaměstnance ve veřejné sféře.

"Chtěli jsme se vyhnout určitým procedurálním problémům a v kontextu toho, že se snižují platy v celé sféře veřejných rozpočtů, v souvislosti s krizí, v souvislosti s vážnými problémy rozpočtu, tak kvůli tomu vláda navrhla a odsouhlasila toto snížení platů," řekl ministr Janota.

Návrh na snížení platů poslanců, soudců a dalších činitelů vláda pošle do sněmovny souběžně s takzvaným Janotovým balíčkem úsporných opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snižování platů ústavních činitelů mluvili v Radiofóru senátor za ODS Jaroslav Kubera a místopředseda Senátu Milan Štěch z ČSSD

Senátor za ODS, Jaroslav Kubera se s místopředsedou Senátu, předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů a sociálním demokratem Milanem Štěchem shodl na tom, že veřejní činitelé musí jít příkladem a platy si snížit.

"Sdílím názor, že to nezachrání státní rozpočet, ale víme o firmách, kde se platy propadají i o desítky procent. Proto si myslím, že je třeba hledat nějaký společenský konsenzus a veřejnost očekává, že i my umíme na svých příjmech pocítit, že situace je vážná," řekl Štěch.

"Nepochybně by měli jít politici příkladem, připomínám ale, že ústavní činitelé mají už tři roky zmrazené platy, zatímco ve stání správě platy neustále rostly," doplnil Kubera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor politologa Jiřího Pehe v pořadu Stalo se dnes

Politolog Jiří Pehe má za to, že nejde o populismus, ale o symbolické gesto. Podle něj je ale třeba rozlišovat ústavní činitele.

"Snižovat platy třeba soudcům se nevyplácí, protože důvod, proč soudci mají vysoké platy je mimo jiné ten, aby by byli méně úplatní a je velmi důležité, aby justice byla od korupce chráněna, řekl Pehe.

Igor Maňour, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme