Dva akcionáři Sazky se soudí o část výtěžků společnosti

Ve sportovním prostředí hoří ostrý spor. A nejde o nic menšího než o peníze. Dva z akcionářů Sazky se soudí o část výtěžků, které poskytuje loterijní gigant na sportovní účely. Ve hře je více než 55 milionů korun. A to ve chvíli, kdy nikdo nemá na rozhazování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O2 arena

O2 arena | Foto: Marián Vojtek

Pro pochopení tohoto sporu se musíme vrátit do minulosti. Psal se rok 2004 a Česko se chystalo na velký hokejový svátek - mistrovství světa, ve kterém mělo naposledy před domácím publikem nastoupit alespoň torzo olympijských vítězů z Nagana.

V Pražské Libni proto rostl jak z vody budoucí klenot českého sportu - Sazka aréna. Nastal ale také první problém s jeho financováním.

"Bylo to nastavené tak, že by Sazka, která má v loterijním průmyslu opravdu výborné výsledky, byla schopná to splácet, ale nebyly by peníze pro svazy. Hlavní akcionář, což je ČSTV, inicioval to, že se to přefinancovalo, ale toto přefinancování jako vydání druhé emise dluhopisů stálo šíleně moc peněz," vypráví předseda Sdružených sportovních svazů Zdeněk Ertl.

Změnu původního financování museli podepsat všichni akcionáři. Tedy jak majoritní vlastník - Český olympijský výbor - tak i právě jeden z menších akcionářů - Sdružení sportovních svazů České republiky, bývalý svazarm, který zastřešuje například biatlonisty, potápěče nebo kynology.

"Spočítal jsem, co je a není možné. A prostě mi začalo vycházet, že když Sazka bude fungovat jak chce, bude fungovat výborně, tak v určité chvíli splátky a celá splátková činnost kolem haly, kterou postavila, bude natolik velká, že nezbudou z výtěžku peníze pro akcionáře, pro sportovní svazy a tedy pro nás," dodal Ertl.

Soud nyní rozhoduje první ze žalob

K podpisu jej nakonec přesvědčil až právě Český svaz tělesné výchovy. Lépe řečeno jeho šéf Vladimír Srb. A vznikla dohoda, která dnes možná budí mnoho sportovních funkcionářů ze snu.

Český svaz tělesné výchovy se zavázal, že v případě, pokud Sazka nebude moct dávat Ertlově sdružení stejné peníze jako doposud, vše doplatí ČSTV ze své kapsy.

Český rozhlas má důležitou smlouvu i část korespondence mezi sdruženími k dispozici. Jak se ukazuje nikdo netušil, že k jejímu naplnění dojde tak brzy.

První rok, který následoval, scházelo asi 400 000 korun do naší částky, ta byla zaplacená. Další rok to už bylo podstatně víc. Na naši výzvu ČSTV od tohoto ručení odstoupil s tím, že se vyskytly okolnosti, o kterých nevěděli - mluví se tam o DPH a tak dále. Nicméně tato dohoda je postavena jako ručení. A ručí se pořád dokavad existuje závazek," říká předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl.

Spor se tak dostal v roce 2007 k soudu a to už šlo o velké peníze. "Jistina je zhruba 12 milionů, k tomu jsou pochopitelně úroky, soudní poplatky. Takže tento první spor je o 15 milionů. Celkově do dnešního dne nedoplatky dosahují 55 milionů," dodal Ertl.

Nejbližší soudní stání je v listopadu. Pokud by v něm žalobci uspěli, bude následovat další žaloby a desítky milionů. Taková částka by mohla být pro Český svaz tělesné výchovy v současné krizi kritická.

Přesto se nikdo ze zmíněné instituce nechtěl k problému vyjádřit. Podle předsedy Vladimíra Srba nemá cenu spekulovat, dokud nerozhodne soud. Libeňská aréna ale začíná hodně strašit. Podle šéfa Sdružení sportovních svazů České republiky trochu zbytečně.

Katarína Brezovská, Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme