V Hradci Králové se bude opět řešit dostavba dálnice D11

O budoucnosti dálnice D11i rychlostní silnice R35 se bude dnes opět jednat v Hradci Králové. Obě silnice jsou pro sever a východ Čech nepostradatelné, jejich výstavbu ale provázejí už roky problémy. Úplné dokončení staveb je zatím stále v nedohlednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D11 mezi Poděbrady a Hradcem Králové

Dálnice D11 mezi Poděbrady a Hradcem Králové | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Dostavba dálnice D11 bude hlavním tématem takzvaného kontrolního dne. Vládní zmocněnec pro výstavbu silnice Ivo Toman pozval na jednání zástupce ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic a také měst a obcí.

Dálnice nyní končí kvůli letitému sporu o pozemky s farmářkou Ludmilou Havránkovou několik kilometrů před Hradcem Králové.

Předchozí kabinet Mirka Topolánka loni na podzim doporučil směnit deset hektarů v majetku Havránkové za 253 hektarů zemědělské půdy v držení státu. Ministerstvo zemědělství s tímto postupem nesouhlasilo. Teď by měla situaci řešit pracovní skupina.

"Tato vláda chce, a já si myslím, že to je nezbytné, aby během krátké doby rozhodla, jak dál tento případ řešit. Buďto můžeme paní farmářku vyvlastňovat, nebo se jí dá výměnou 250 hektarů za deset, které ona požaduje, nebo dojde k nějakému kompromisnímu řešení. Já věřím, že únava z tohoto příběhu už je tak velká na všech stranách, že k nějakému výsledku musí dojít," uvedl Toman.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky peníze na dostavbu úseku jsou. Vláda ale stále nerozhodla, který návrh na výměnu pozemků farmářce předloží. "Opravdu v tuto chvíli čekáme na signál z úřadu vlády, kdy to bude zařazeno na program jednání ekonomických ministrů," podotkl Hanzelka.

Současný ministr dopravy Gustáv Slamečka zahrnul dokončení dálnice do Hradce Králové mezi priority resortu. Čtyřproudová komunikace protínající kraj by významně ulevila obyvatelům měst, která dnes zatěžuje nadměrná tranzitní doprava, a pomohla by do sídel v Královéhradeckém kraji přivést investory.

Martin Hromádka, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme