Poslanci začnou rozhodovat o miniškolkách a otcovské dovolené

O zřizování miniškolek nebo zavedení otcovské dovolené by měli začít rokovat poslanci. Dostává se totiž před ně takzvaný prorodinný balíček, který připravil bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) spolu s poslankyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školka U Průhonu v Praze 7

Školka U Průhonu v Praze 7 | Foto: Michal Hajt

Miniškolky nebo firemní školky by se podle autorů návrhu opatření na podporu rodinám měly stát alternativou k dosavadním jeslím a školkám. Novopečení tatínci by pak mohli mít nárok na týdenní otcovskou dovolenou v prvních dnech po narození jejich dítěte.

Podle Michaely Šojdrové by se tak měla zlepšit situace rodin s dětmi: "Sociologické průzkumy ukazují, že krizová situace nejvíc negativně doléhá na rodiny s dětmi. Obava z nezaměstnanosti, obava, jak se dokážeme postarat o vzdělání a výchovu dětí, je obavou na místě. Tento balíček prorodinných opatření přináší některá zajímavá řešení, bylo by velmi vhodné, aby se o něm jednalo."

Poslanec Miroslav Opálka (KSČM) ale Radiožurnálu řekl, že s některými částmi návrhu Michaely Šojdrové a Petra Nečase souhlasit nemůže.

"Myslím si, že je to hašení něčeho, co se rozbilo. Systém jeslí a mateřských škol, který byl vybudován, byl obcemi postupně devastován. Jesle téměř neexistují a školek je polovina, takže se hledá nějaké řešení. Vedle hlídání dětí ale také musíme dbát na jejich výchovu a přípravu do školy, a proto nám tyto návrhy nejsou moc vlastní."

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme