Pražská konference rozebírá evropské dědictví komunismu

V Nosticově paláce v Praze začala mezinárodní konference ke 20. výročí pádu komunismu, nazvaná Dvacet let poté: Komunistické režimy ve střední a východní Evropě jako společné dědictví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

gulag

gulag | Foto: Cornell Institute

Spolu se zahraničními partnery z Rumunska, Maďarska, Bulharska nebo Slovenska pořádající Ústav pro studium totalitních režimů zhodnotí dědictví, které nám po komunismu zbylo.

Zaměří se hlavně na to, jak se s komunismem vyrovnávaly instituce. Jiří Reichl, mluvčí Ústavu pro studium totalitních režimů ve vysílání Rádia Česko připomněl, že proces vyrovnávání zahrnuje soubor činností transformujícího se státu od uplatnění trestně právní zodpovědnosti po vzdání úcty obětem. V některých zemích platí lustrační zákon, jinde nikoli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Reichl, mluvčí Ústavu pro studium totalitních režimů přibližuje konferenci k výročí pádu komunismu

Konference se zabývá i tím, co totalitním režimům předcházelo a co následovalo. Více Radiožurnálu řekl organizátor akce Vojtěch Ripka:

"Takovým hlavním metodologickým přístupem, který jsme zvolili, je nesledovat diskontinuitu, čili nepřikládat tak velký důraz změnám politického zřízení po roce 1989, ale dívat se naopak na kontinuitu. To znamená na praktiky denního života, kulturní vzorce a podobně."

Milan Kopp, Martina Mašková, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme