Proti způsobu financování vědy, kultury a školství protestovaly stovky lidí

Vědci, umělci i univerzitní pracovníci zaplnili večer Palachovo náměstí v Praze. Demonstrovali proti podle nich nekoncepčnímu financování vědy a kultury českým státem. Protest nazvali "Budoucnost není na prodej".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace vědců a umělců v Praze

Demonstrace vědců a umělců v Praze | Zdroj: ČTK

Setkání zorganizovaly tři iniciativy - "Věda žije", "Za Česko kulturní" a "Petiční výbor za odpovědnou reformu". Vadí jim současné složení a aktivity vládní Rady pro výzkum, experimentální vývoj a inovace. Prý vědu propojuje s byznysem. Uvedené iniciativy svolaly akci i kvůli financování školství.

Podle Martina Krummholze z iniciativy "Věda žije" budou v těchto protestech pokračovat: "Chceme důrazně požádat politickou reprezentaci, aby tyto věci brala vážně, aby si uvědomila úlohu vědy, kultury a vzdělanosti v této společnosti, aby se snažila vyvarovat hazardu, do kterého je ochotná se nyní pustit pod rouškou určitých argumentů, souvisejících se současnou ekonomickou krizí."

Jan Vávra z iniciativy "Za Česko kulturní" vidí jako hlavní problém neplnění koncepce podpory státu současného umění: "Zjišťujeme, že konkrétní kroky v koncepci nejsou splněny. Teď se začíná revidovat, to je sice hezké, ale trošku s křížkem po funuse. Doufáme v to, že i těmito akcemi akcentujeme celou situaci."

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Českého rozhlasu Václava Vařeková v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes o vědecko-kulturní demonstraci v Praze

Václava Marešová, Jan Richter, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme